28/03/2024

RSS

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η Τελετή της Αγάπης στη Σπάρτη

16/04/2023

To πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, τελέσθηκε, με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και σε χαρμόσυνο κλίμα, ο Εσπερινός της Αγάπης.

Αρχικά σήμαναν οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλης παρατεταμένα. Πριν την έναρξη του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε, στο Επισκοπείο, η αμφιοφορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με το Βυζαντινό τυπικό.

Στη συνέχεια, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, τελέσθηκε ο Εσπερινός της Αγάπης κατά την διάρκεια του οποίου ανεγνώσθη το Ιερό Ευαγγέλιο, εκτός από την ελληνική γλώσσα, στην αγγλική από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτα και στη γερμανική από τον μοναχό της Ι.Μ Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων  π. Σιλουανό Σφυρίου.

Αφού ευλόγησε τα πασχαλινά αυγά, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης στο εκκλησίασμα. Αρχικά, επισήμανε ότι σε μία εποχή σύγχυσης, άγχους, απαξίωσης και απογοήτευσης, ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα για τον Άνθρωπο. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους κληρικούς τους ιεροψάλτες και τους διακονούντες στους Ναούς, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, τα Σώματα Ασφαλείας για την πολύτιμη βοήθειά τους, καθώς και τις αρχές και τον ευσεβή λαό, για την παρουσία τους στις Ακολουθίες. Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Αναστάς Κύριος, που αποτελεί την απαντοχή και την παρηγοριά μας, να φέρει χαρά και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

Ακολούθησε  λιτάνευση, γύρωθεν του Ναού, των Ιερών Λαβάρων και της Ιερής Εικόνας της Αναστάσεως. Η θρησκευτική τελετή επισφραγίστηκε με την διανομή των πασχαλινών αυγών από τον Σεβασμιώτατο, στην είσοδο του Ναού, και με την ανταλλαγή εγκάρδιων ευχών με τους παρευρισκόμενους πιστούς.