28/03/2024

RSS

Η Ακολουθία των Αχράντων Παθών στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας

29/04/2021

DSC00954 (2)«Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου, ὁ ἐν ὕδασι τὴν γῆν κρεμάσας. Στέφανον ἐξ ἀκανθῶν περιτίθεται, ὁ τῶν Ἀγγέλων Βασιλεύς. Ψευδῆ πορφύραν περιβάλλεται, ὁ περιβάλλων τὸν οὐρανὸν ἐν νεφέλαις. Ῥάπισμα κατεδέξατο, ὁ ἐν Ἰορδάνῃ ἐλευθερώσας τὸν Ἀδάμ. Ἥλοις προσηλώθη, ὁ Νυμφίος τῆς Ἐκκλησίας. Λόγχῃ ἐκεντήθη, ὁ Υἱὸς τῆς Παρθένου. Προσκυνοῦμέν σου τὰ Πάθη Χριστέ. Δεῖξον ἡμῖν, καὶ τὴν ἔνδοξόν σου Ἀνάστασιν»

Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης, 29 Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στη Σπάρτη, η ακολουθία των Αχράντων Παθών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού.

Ο  σεπτός Ποιμενάρχης μας στην μεστή νοημάτων ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ιησού, το οποίο χαρακτήρισε το πιο ισχυρό στην ιστορία, αφού δεν είχε δούλους κι όμως Τον ονομάζουμε Κύριο,  δεν είχε τίτλους σπουδών όμως ονομάζεται διδάσκαλος, δεν είχε σπουδάσει ιατρική αλλά ήταν και είναι  ιατρός ψυχών και σωμάτων, δεν είχε στρατό δικό Του, αλλά Τον φοβήθηκαν και Τον υπολογίζουν όλοι οι ισχυροί της Γης, δεν νίκησε σε στρατιωτικές μάχες και παρ’ όλα αυτά κατέκτησε τον κόσμο, δεν διέπραξε κανένα έγκλημα κι όμως Τον καταδίκασαν οι άνθρωποι σε σταυρικό θάνατο, ετάφη και την τρίτη ημέρα ανέστη κι έκτοτε οι άνθρωποι ψάλλουν τον νικητήριο παιάνα της Ζωής επί του Θανάτου.

Η ιστορία, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, μίλησε γι’ Αυτόν, πριν απ’ Αυτόν και μετά απ’ Αυτόν και ο Ίδιος την χώρισε στα δύο, δηλαδή σε προ Χριστού και μετά Χριστόν εποχή. Καταλήγοντας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε ότι ο Ιησούς αποτελεί το Α και το Ω της ζωής μας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τον αγαπούμε περισσότερο από τους γονείς, τα παιδιά και τ’ αδέλφια μας και περισσότερο από τα υλικά αγαθά που ο Ίδιος μας έχει προσφέρει, αφού ο ωφελούμενος δεν πρέπει να αγαπάει τα δώρα, αλλά τον Δωρεοδότη. Η αγάπη αυτή θα πρέπει να εκδηλώνεται με τον μελίρρυτο και μετρημένο λόγο μας, την εφαρμογή του θελήματός Του και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη της αγάπης μας προς Εκείνον που δίδαξε το ‘’αγαπάτε αλλήλους’’.

DSC00938 DSC00940 DSC00941 (2) DSC00943 (2) DSC00945 (2) DSC00948 DSC00955 (2) DSC00956 (2)