28/03/2024

RSS

Το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα

29/07/2020

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης, την Κυριακή 26 και την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020, το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα.

Την Κυριακή το απόγευμα, στον φερώνυμο Ιδρυματικό Ναό τελέστηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  κ.κ  Ευσταθίου με την παρουσία αρκετών ιερέων.

Κατά τον Εσπερινό, το θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχ.  Ραφαήλ Τσάλτας, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, τονίζοντας την βαθιά πίστη του προς τον Χριστό, την οποία γεύτηκε από την  ανατροφή που έλαβε από την ίδια την μητέρα του. Απευθύνθηκε στους γονείς,  οι οποίοι σε αυτή την εποχή που ζούμε, όχι τόσο με λόγια όσο με πράξεις πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πορευθούν με γνώμονα το Ευαγγέλιο και τη ζωή του Χριστού.

DSC_0873 [Original Size] DSC_0894 [Original Size] DSC_0874 [Original Size] DSC_0915 [Original Size] DSC_0907 [Original Size] DSC_0920 [Original Size] DSC_0922 [Original Size] DSC_0898 [Original Size] DSC_0929 [Original Size]

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέστηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  κ.κ. Ευσταθίου.

Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε σε δύο μηνύματα και διδάγματα από τον βίο του Αγίου  Παντελεήμονα.  Ο Άγιος Παντελεήμων ήταν νέος, γεμάτος ζωή και υγεία. Παράλληλα όμως ήταν και γιατρός, ο οποίος πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Η ενάρετη και η εν Χριστώ ζωή του αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους νέους ακόμα και σήμερα. Οι νέοι , τα παιδιά , που από την φύση τους είναι δυναμικά, χωρίς την εν Χριστώ ζωή είναι σαν την ημέρα που δεν έχει φως και σαν τον χειμώνα που δεν τον ακολουθεί η Άνοιξη.

Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση και στους ευεργέτες του Ιδρύματος, οι οποίοι είτε από το υστέρημά τους είτε από περίσσευμά τους ή ακόμα και με την παρότρυνσή τους,   συνέβαλλαν στη δημιουργία του Ιδρύματος.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα στους χώρους του Ιδρύματος προς ευλογία των ασθενών, όπου τηρήθηκαν αυστηρά οι υγειονομικοί κανονισμοί.

Στον εορτασμό  παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Λακωνίας, κος Αθανάσιος Δαβάκης και κος Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, κος Θεόδωρος Βερούτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, κος Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κος Πέτρος Δούκας, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Αδαμαντία Τζανετέα, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

DSC_0983 [Original Size] DSC_1020 [Original Size]