19/03/2024

RSS

Η πρώτη προβολή του DVD με τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως

11/05/2010

 

 

2Μέσα σε μία συγκινητική ατμόσφαιρα, την Παρασκευή 7 Μαΐου στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου Στέγη Νεότητος Σπάρτης, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για την πρώτη  προβολή του DVD, με τον τίτλο «ο Θεός, ο άνθρωπος, ο συνάνθρωπος», που παρουσιάζει τα  ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. 

 

14Το συγκεκριμένο  ντοκιμαντέρ επιμελήθηκε ο  έμπειρος σκηνοθέτης και πρώην συνεργάτης της ΕΡΤ κ. Κων/νος Γιαννιάς και είναι αφιερωμένο στο Σεβ. Ποιμενάρχη μας για τη συμπλήρωση τριάκοντα ετών  αρχιερατείας. Την ευθύνη για την παρουσίαση των ομιλητών και την πρόσκλησή τους στο βήμα είχε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Λεγάκης, Εφημέριος  Πακίων και Διευθυντής του Γηροκομείου Μολάων.

 

Η εκδήλωση προλογίστηκε από το διακεκριμένο ιστορικό και συγγραφέα κ. Σαράντο Καργάκο. Ο ομιλητής στη βαθυστόχαστη και πηγαία προσλαλιά του αναφέρθηκε περιεκτικά στην  προσωπικότητα και το έργο του Μητροπολίτη μας. Τόνισε  ότι στο πρόσωπό του βλέπει   έναν αεικίνητο και καταξιωμένο «οιακοστρόφο», πού διαρκώς αγωνίζεται  να υπερβεί το επίπεδο των λόγων, διότι γνωρίζει πως τον κληρικό τον κάνει η ποιμαντική και κοινωνική δράση του, η ευλάβεια, η ταπεινότητα, η σωφροσύνη και η προσέγγιση του συνανθρώπου. Την υπέρβαση την επιτυγχάνει άριστα, προσφέροντας ένα  έργο ποιότητας που  ανακουφίζει, διευκολύνει,  θεραπεύει.  Μέσα σε μία κοινωνία αδολεσχίας και αδράνειας που με ταχείς ρυθμούς  υποκαθιστά το ανθρώπινο  πρόσωπό της με ένα κακότεχνο, αποκρουστικό και αλλοτριωτικό προσωπείο ο Μητροπολίτης Ευστάθιος έχει το σθένος να μας θυμίζει ότι, εκτός από τα λεφτά, υπάρχουν και τα γηρατειά, υπάρχει και η μοναξιά, υπάρχει και ο ανθρώπινος πόνος. 6PICT0480«Ο άγιος  Μονεμβασίας και Σπάρτης», επισήμανε ο κ. Καργάκος, «έκανε πράξη τον υπέροχο τίτλο του  Γάλλου ποιητή Πωλ Βερλαίν, ο οποίος λέει: ‘Τίποτε δεν είναι καλύτερο για την ψυχή από το να κάνεις λιγότερο λυπημένη μια άλλη ψυχή’’. Και έκανε λιγότερο λυπημένες-αν όχι πάντα χαρούμενες-χιλιάδες ψυχές. Ποτέ η Λακωνία, από καταβολής ελληνικού κράτους, δε γνώρισε τόσα ευαγή ιδρύματα όσα στο διάστημα της πνευματικής δεσποτείας του Μητροπολίτου ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ».

 Έπειτα, το λόγο έλαβε ο κ. Γιαννιάς, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εξέφρασε τη χαρά του για την άψογη συνεργασία που είχε με το Σεβ. Μητροπολίτη μας .

 

Ακολούθησε η προβολή του διάρκειας 70 λεπτών DVD, το οποίο με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι.

 

8 Στην κατακλείδα της εκδήλωσης ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, κατασυγκινημένος, ευχαρίστησε το Θεό που τον αξίωσε για τριάντα συναπτά έτη να διαποιμαίνει την  ιστορική αυτή επαρχία που κοσμείται από τις περικαλλείς ψυχές των ανθρώπων που την κατοικούν. Ύστερα, ολοκαρδίως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Καργάκο, που ευγενώς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να ομιλήσει, και τόνισε ότι  όσα επαινετικά λόγια διατύπωσε αποτελούν  εφαλτήριο για μεγαλύτερο αγώνα.9 Ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, όπως υπογράμμισε, έχουν  καταλάβει επάξια και οι  συνεργάτες του, λαϊκοί  και κληρικοί,  καθώς και όλοι οι φιλάνθρωποι ευεργέτες  για την πολύτιμη βοήθειά τους στην προαγωγή του έργου  της Ι. Μητροπόλεως. Τέλος, θερμά ευχαρίστησε  και τους εκπροσώπους των Αρχών  και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους  την εκδήλωση, υποσχόμενος να συνεχίσει  την ποιμαντική διακονία  του με όλες του τις σωματικές και ψυχικές δυνάμεις .

 3