20/06/2021

RSS

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 839 Π ρ ό ς τους γονείς της Ι. Μητροπόλεώς μας

23/02/2009

« Περί της χριστιανικής διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών μας»

        Χριστιανοί μου  αγαπητοί,

 Ευρισκόμενοι στην αρχή μιας καινούργιας σχολικής χρονιάς επιτρέψτε μου  σήμερα να σας απασχολήσω με το πολύ σημαντικό θέμα της θρησκευτικής διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών μας.

Όλοι  διαπιστώνουμε κάθε μέρα πόσο χαμηλά έχουμε  πέσει. Μικροί και μεγάλοι βλέπουμε να παίρνουν τον δρόμο του αφανισμού ελληνορθόδοξες παραδόσεις, με τις οποίες έζησαν γενεές ελληνορθόδοξων αδελφών μας. Ακούμε κάθε ημέρα θεωρίες γύρω από την αληθινή ορθόδοξη Εκκλησία μας που μας κάνουν να διερωτιόμαστε αν ζούμε σε ορθόδοξη χώρα. Θεσμοί αιωνόβιοι, στις μέρες μας κλονίζονται και έχουν γίνει όλα άνω-κάτω. Στην μέση αυτής της δίνης ευρίσκονται τα παιδιά, οι νέοι μας που θα οικοδομήσουν το αύριο.

Και γεννάται ευθύς το ερώτημα. Πως θα οικοδομήσουν, αν οι ίδιοι δεν έχουν γερές βάσεις και ακλόνητες πεποιθήσεις; Πως θα προχωρήσουν μπροστά, αν δεν έχουν πυξίδα να τους δείχνει τον σωστό προσανατολισμό , ώστε με έξυπνο τρόπο ν αποφεύγουν τις κακοτοπιές; Με τι υλικά θα χτίσουν της αλήθειας τους καινούργιους Παρθενώνες;

Πόση δύναμη αντιστάσεως διαθέτουν ακόμη; Πως είναι δυνατόν ένα παιδί τρυφερό, αδύναμο ν αντέξει μ  όσα βλέπει, μ όσα ακούει και μ όσα παράδοξα, σκανδαλιστικά και εγκληματικά βιώνει κάθε ημέρα;

Αδελφοί μου,

Και τρόπος υπάρχει να βγούμε από το αδιέξοδο και η απαιτούμενη δύναμη για την υπέρβαση του σοβαρού προβλήματος  υπάρχει.   Η αγιωτάτη Εκκλησία μας έχει όλες τις δυνατότητες, για να εξουδετερωθεί το κακό που μας βρήκε απρόσμενα.

Η Εκκλησία μας για όλες τις ηλικίες έχει τα ανάλογα εφόδια. Για τους νέους μας μάλιστα έχει τα περισσότερα και αποτελεσματικότερα όπλα, αρκεί να την εμπιστευόμαστε. Αρκεί να την αγαπάμε και να είμαστε με την μυστηριακή μας ζωή συνδεδεμένη μαζί της.

Συγκεκριμένα, για τα παιδιά μας η Εκκλησία διαθέτει μια διδασκαλία κρυστάλλινη για όλα τα θέματα που τα απασχολούν. Είναι η διδασκαλία της φως, ώστε να βλέπουμε που πατάμε, για να μη παραπατάμε. Ο λόγος του Κυρίου μας λύει όλες τις απορίες που απασχολούν  και κάποτε βασανίζουν τους νέους μας που ευρίσκονται στην αναζήτηση.

Η ζωή των Αγίων μας είναι παράδειγμα που ικανοποιεί, ενθουσιάζει και προβληματίζει θετικά τα παιδιά μας.

Οι νέοι μας γνωρίζουν δυό γραμμές. Την κάθετη και την οριζόντια. Τις καμπύλες και τις τεθλασμένες δεν τις παραδέχονται. Και γραμμές ίσιες προσφέρει η Εκκλησία μας με τις αμετακίνητες, αληθινές και αιωνίου κύρους τοποθετήσεις της σε καίρια θέματα ζωής.

 Για τους λόγους  αυτούς και για άλλους που παραλείπω, για να μη σας κουράσω, κάνω μια έκκληση σε όλους σας. Και σε εσάς που έχετε  παιδιά και σε εσάς που έχετε στην συγγένειά σας παιδιά, αλλά και σε εσάς που δεν είχατε αυτή την ευλογία να κρατήσετε στην αγκαλιά σας την άνοιξη της ζωής, σε όλους σας που αποτελείτε μέλη της επί γης στρατευομένης Εκκλησίας, να σταθούμε κοντά στην νέα γενιά. Να σταθούμε με μία αγάπη ανιδιοτελή, με μια προθυμία ζυμωμένη με την αγωνία και με την καθαρή ζωή μας, για να προτρέψουμε όλα τα παιδιά που ευρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και να τους πούμε:

Παιδιά μου είσθε ο,τι πιο πολύτιμο έχουμε στην ζωή μας. Είσθε το καμάρι μας, η ελπίδα μας, η απαντοχή μας. Σας αγαπάμε και το δείχνουμε με την προσευχή μας για σας, που  κάνει την αγάπη μας αναμφισβήτητη, σας παρακαλούμε και σας προτρέπουμε. Τρέξτε κοντά στην Εκκλησία μας. Μείνετε στον ιερό και ασφαλή χώρο της. Αγαπήστε το Κατηχητικό Σχολείο που λειτουργεί για χάρη σας και κάθε άλλη λειτουρική εκδήλωση που πραγματοποιείται για τον πνευματικό εφοδιασμό σας. Δείξτε ενδιαφέρον, για να μάθετε την ζωή των μεγαλυτέρων ηρώων της ιστορίας που είναι αναμφισβήτητα οι Άγιοί μας. Τότε μόνο θα είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία σας, για την ευτυχία σας και την καταξίωσή σας. Τότε θα σας βλέπουμε και θα μας γεμίζετε με αισιοδοξία. Τότε θα ζούμε για σας και θα χαιρόμαστε  την πορεία σας, θα ενθουσιαζόμαστε, όταν θα σας ακούμε να μιλάτε, και θα δοξολογούμε τον Θεό για τα κατορθώματά σας.

Χριστιανοί μου αγαπητοί,

Κάνω μια έκκληση σε όλους σας, σήμερα, γεμάτη αγωνία. Βοηθήστε τα παιδιά σας. Δείξτε ενδιαφέρον για την ψυχή τους, τουλάχιστον όσο δείχνετε για το στομάχι τους. Παρακινήστε τα παιδιά σας να έλθουν στα Κατηχητικά Σχολεία τουλάχιστον όσο τα προτρέπετε να μάθουν γράμματα και ξένες γλώσσες. Παρακολουθήστε την φοίτησή τους στα Σχολεία που θα τους μάθουν του Θεού τα πράγματα και θα τους δημιουργήσουν ένα ευλογημένο χαρακτήρα, ένα ήθος αναγκαίο και αρχές που θα είναι τα στηρίγματα στην ζωή τους.

Από μέρους μας θα γίνει ο,τι είναι δυνατόν. Θα φροντίσουμε οι ώρες λειτουργίας του Κατηχητικού να μη συμπίπτουν με τις ώρες απασχολήσεως των παιδιών με φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.

Ευλαβείς και μορφωμένοι κληρικοί, ευσεβείς και με ιεραποστολικό πνεύμα εκπαιδευτικοί και άλλοι επιστήμονες, ενθουσιώδεις φοιτητές διαφόρων ειδικοτήτων είναι επιστρατευμένοι για το έργο της κατηχήσεως. Όλοι μας με μια ψυχή και με κίνητρο την αγάπη μας, θα σταθούμε κοντά  στα παιδιά σας, για να συνεχίσουμε την θετική προσφορά μας σαν εκείνη που παρέχεται στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κάθε Καλοκαίρι.

Για την ημέρα και  την ώρα της Λειτουργίας του Κατηχητικού Σχολείου θα ενημερωθείτε από τον εφημέριο της ενορίας σας προς τον οποίο και σας συνιστώ ν απευθυνθείτε χωρίς αναβολή.

Σας εμπιστεύομαι στην αγάπη του Θεού και ζω με την ελπίδα, ότι  τα λόγια μου δε θα πέσουν στο κενό.

                      

                     

                                         Θερμός ευχέτης προς Κύριο

 

                                             Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗΗ  παρούσα να διαβασθεί στους Ιερούς Ναούς την πρώτη Κυριακή μετά την λήψη της,  κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας αντί κηρύγματος.