29/03/2024

RSS

Αρχιμ. Διονυσίου Μπέκου:

22/04/2010

Α) «Χτίσε την προσωπικότητα του παιδιού σου» α΄έκδοση Θεσσαλονίκη 1988.

Πρόκειται για βιβλίο κλειδί στη σωστή ψυχική ανάπτυξη του παιδιού. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς τα πέντε πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού, τα οποία είναι κρίσιμα για την συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης ανθρώπινης προσωπικότητας. Είναι χωρίς υπερβολή μία πυξίδα για την αποφυγή των καθοριστικών λαθών που διαπράττουν οι γονείς κατά την ανατροφή του παιδιού.

Β) «Κάνε έξυπνο το παιδί σου», Γ΄έκδοση Αθήνα 1996.

Στο βιβλίο αυτό αναλύεται εμπεριστατωμένα η σημασία του ψυχολογικού παράγοντα στην επίδοση των μαθητών.
Για το σύγγραμμα αυτό μάλιστα ένας δάσκαλος και δημοσιογράφος έγραψε χαρακτηριστικά: να μονάχα έχω να σου πω. Αν το διάβαζα πριν σαράντα χρόνια θα γινόμουν καλύτερος πατέρας και καλύτερος δάσκαλος. Πρόκειται για μία ενδελεχή εργασία, η οποία «ξεφυλλίζει» με τρυφερότητα και στοργή την ευαίσθητη παιδική ψυχή, προσφέροντάς της τα φώτα της ορθής πορείας στη δαιδαλώδη σύγρονη ζωή.

4_big

Γ)«Στα καθάρια ύψη, στα ύψη της χριστιανικής και ενάρετης ζωής» β΄έκδοση ΑΘΗΝΑ 1988.

Στην σημερινή ιδιαίτερα κοινωνία μας, την δυναμική και πληθωρική αλλά από πολλές πλευρές συγκεχυμένη, παραλείπουμε ή δεν τονίζουμε όσο πρέπει την κορυφαία πραγματικότητα ότι μία ζωή γεμάτη αγάπη και καλοσύνη, μία ζωή μεστή αρετής και ηθικής ανωτερότητας αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο εναντίον του κακού καί της αμαρτίας.
Για αυτή τη θετική πλευρά της χριστιανικής ζωής, τη ζωή της ηθικής και της αρετής μιλάει το παρόν βιβλίο χωρίς ασφαλώς να εξαντλεί αυτό το τόσο πολυεπίπεδο θέμα. Αποβλέπει να ανάψει μέσα στην καρδιά τού αναγνώστη την άγια λαχτάρα και τον ιερό πόθο για τη ζωή της αρετής, που είναι ο μόνος τρόπος ζωής που ικανοποιεί βαθύτατα τον άνθρωπο, οδηγώντας τον στη διαρκή πρόοδο, τη χαρά και την ευτυχία.

2_big

Δ) «Γλύτωσε το παιδί σου από το φόβο»

Χαρακτηρίστηκε το βιβλίο αυτό ότι είναι μία εργασία απαραίτητη και ωφέλιμη για κάθε γονιό, καθώς διατυπώνει εμπεριστατωμένα την ορθή εκκλησιαστική αλλά και παιδαγωγική άποψη πάνω στο θέμα του φόβου.

3_big

Ε) «Πώς θα επιτύχεις στις πανελλήνιες εξετάσεις σου και τις σπουδές σου» έκδοση 1991

Ένα βιβλίο-οδηγός για μελέτη κυρίως του μαθητή που προετοιμάζεται να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, προτείνοντας απλές πρακτικές μεθόδους για την αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης και της αφοσίωσης, προϋποθέσεων για μία αποτελεσματική προσπάθεια.

ΣΤ) «Σύγχρονοι μέθοδοι ανατροφής των παιδιών»,

Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες και πρακτικές μεθόδους ανατροφής του παιδιού σύμφωνα με το πνεύμα του Χριστού καί του Ευαγγελίου.

1_big