19/03/2024

RSS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Πόντος: η πατρίδα του Οσίου Νίκωνος «του μετανοείτε»

29/11/2016

pontΟλοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος του “Μετανοείτε” με την εκδήλωση, η οποία  πραγματοποιήθηκε  στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 6.00 μ.μ., με θέμα: «Πόντος: η πατρίδα του Οσίου Νίκωνος «του μετανοείτε».

c65c50

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους ήχους της ποντιακής λύρας, η οποία κέντρισε από την αρχή το ενδιαφέρον, ενώ αμέσως μετά ο πρωτ. π. Αθανάσιος Σπηλιώτης εφημέριος Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, έχοντας την γενική επιμέλεια,  με έναν σύντομο χαιρετισμό παρουσίασε το θέμα της εκδήλωσης, τους συνδιοργανωτές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή της.

c52c56c62

Αμέσως μετά  έλαβε το λόγο ο κ. Θεοφάνης Λάζαρης μέλος του συλλόγου Ποντίων Ν. Λακωνίας « ο Πόντος», ο οποίος  με εμπεριστατωμένο λόγο, ιστορικά στοιχεία και προβολή διαφανειών, τις οποίες επιμελήθηκε η κ. Όλγα Τσώνη,  ανέπτυξε το θέμα:«Πόντος: η πατρίδα του Οσίου Νίκωνος «του μετανοείτε».

Ακολούθησε ένα μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του Πόντου, που ερμήνευσε η καθηγήτρια του Μουσικού σχολείου Σπάρτης κ. Χαρούλα Παπαδοπούλου με τη συνοδεία του κ. Αλέξανδρου Σάρα στην ποντιακή λύρα και του κ. Μάκη Καμίτση στο νταούλι.

c85c91c83

Στη συνέχεια το Λύκειο των Ελληνίδων Σπάρτης ανέβηκε στη σκηνή και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου κ. Γεωργίου Αριανά αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση έκλεισε με το μεστό λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευστάθιος, ο οποίος επισήμανε την βαθιά πίστη των Ποντίων παρουσιάζοντας μερικούς από τους πολλούς Αγίους της Εκκλησίας μας, που κατάγονταν από εκεί, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όπως ο καθένας μας  χαίρεται όταν μιλάνε για την πατρίδα και τον τόπο της καταγωγής του, έτσι και ο  Άγιος Νίκωνας θα χαίρεται με την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης για την πατρίδα του.

Τέλος, όλοι όσοι βρέθηκαν στη Στέγη Νεότητος της Ι. Μητροπόλεώς μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά γλυκίσματα του Πόντου με την ονομασία “μεθυσμένα”, τα οποία προσέφερε η κ. Μαρία Αθανασιάδη μέλος του συλλόγου Ποντίων Ν. Λακωνίας.

Φωτογραφίες: Αθανάσιος Ρουμελιώτης

c10c90c29

c77c522c70