Skip to main content
search
ΑρχείοΕνοριακάΕπικαιρότηταΝεότητα

Υπαπαντή: Η ορθόδοξη γιορτή της Μητέρας υπό το πρίσμα του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού

By 4 Φεβρουαρίου 201524 Μαρτίου, 2015No Comments

Τη γιορτή της Mητέρας τίμησαν τα παιδιά του κατωτέρου και ανωτέρου τμήματος του κατηχητικού σχολείου της ενορίας του Τσεραμιού, την Κυριακή 01 Φεβρουαρίου 2015, παραμονή της Υπαπαντής του Κυρίου, μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο εφημέριος του Τσεραμιού π. Παναγιώτης Λάτσης, μαζί με τα όσα είπε για την Υπαπαντή του Κυρίου και με αφορμή την πρωτοβουλία του κατηχητικού σχολείου για τη γιορτή της μητέρας, ανέφερε και τα εξής:

«Μάνα, Μητέρα, Μαμά. Μία λέξη, άπειρα τα συναισθήματα. Η νεαρή μητέρα Παναγία αποδέχεται το ρόλο της ως μητέρα και δίδει τρανό παράδειγμα μίμησης προς όλες τις μητέρες του κόσμου που με αγάπη κόπους και θυσίες προσπαθούν να αναθρέψουν τα παιδιά τους.

DSC03279DSC03284DSC03289Η ελληνορθόδοξη παράδοση καθώς και οι καταβολές μας ως λαός, θα πρέπει να παρακινούν όλους εμάς να εορτάζουμε το σημαντικότερο πρόσωπο της ζωής μας – τη μητέρα μας – την ημέρα της Υπαπαντής και όχι τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Γιορτές της Μητέρας υπήρχαν τόσο στην Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη, όσο και στο σύγχρονό μας κόσμο. Η καθιέρωση της εορτής της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, μπορεί να προέκυψε από τα αγαπητικά συναισθήματα της δασκάλας Άννας Τζάρβις από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που πέτυχε τελικά το 1914 την αναγνώριση από το Κογκρέσο της συγκεκριμένης ημερομηνίας, επειδή ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της για τον αγώνα που εκείνη είχε κάνει για τη συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων Αμερικανών μετά τη λήξη του Αμερικανικού Εμφυλίου πολέμου το 1864, όμως μεγαλύτερης τιμής και αγάπης δεν αξίζει η Παναγία Μητέρα μας που έφερε στον κόσμο τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστό»;

DSC03293DSC03298DSC03303Στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας του Τσεραμιού λοιπόν και κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου καφέ, τα παιδιά και των δύο τμημάτων του κατηχητικού σχολείου επεφύλασσαν μια όμορφη έκπληξη τόσο για τις μητέρες τους όσο και για όλες τις μητέρες της ενορίας!

Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα όπου όλα τα παιδιά, καθοδηγούμενα από την κατηχήτρια του κατωτέρου τμήματος και νηπιαγωγό κ. Φανή Λάζαρη, είχαν φτιάξει όμορφες καρδούλες μέσα στις οποίες είχαν κρύψει μια σοκολατένια λιχουδιά επάνω σε ένα γλυκό ποιηματάκι για την μητέρα, καθώς και πολύχρωμα καπελάκια που έγραφαν «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΜΑ»!

IMG_7831IMG_7837IMG_7839Την επόμενη μέρα, τα παιδιά, με τη βοήθεια των κατηχητριών τους και γεμάτα χαρά, έστρωσαν τα τραπέζια, φόρεσαν τα καπέλα τους και σέρβιραν ένα ελληνικό παραδοσιακό πρωινό το οποίο περιείχε ζυμωτό ψωμί, φρέσκο λάδι, ελιές, αυγά, χειροποίητες πίτες, τυρί, τοστάκια κ.λ.π.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκινητικής και απρόσμενης έκπληξης που συνοδευόταν από το άκουσμα παραδοσιακών τραγουδιών για τη μητέρα και πριν την απαγγελία δύο ποιημάτων σχετικών με τη μητέρα από τις μαθήτριες Έφη Καρούνου και Ελευθερία Πανοπούλου, το λόγο έλαβε η κατηχήτρια του ανωτέρου τμήματος πρεσβυτέρα Γεωργία Λάτση, η οποία αφού ανέφερε γιατί τιμούμε τη μητέρα την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου, παρακάλεσε τις μητέρες που αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, να έχουν σαν γνώμονα στη ζωή τους και να μεταφέρουν πάντα στα παιδιά τους τρία βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χριστιανικής πίστης μας, που δεν είναι άλλα από τα «ΣΕ ΑΓΑΠΩ, ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ».

DSC03311DSC03314IMG_7846Η μικρή αυτή εκδήλωση έκλεισε με την ευχή όλων των ενοριτών του Τσεραμιού, όπως η Παναγία και Μητέρα όλου του κόσμου, να ενισχύει και να καθοδηγεί όλες τις μητέρες στον καθημερινό και κοπιώδη αγώνα της ζωής τους!

Φωτογραφίες: Τάκης Κούρος και Γ.Π.Λ.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ:

Εκ της ενορίας Τσεραμιού

Close Menu