28/03/2024

RSS

ΣΤΟ ΜΥΡΓΙΑΛΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ

08/08/2014

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

                 

Ολάκερη την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, η Εκκλησία μας τιμά ιδιαίτερα  την Μητέρα του Κυρίου Ιησού Χριστού και κατά χάρη Μητέρα όλων των ανθρώπων, συνεγείροντας τους πιστούς της, σε προσευχή προς τον Τριαδικό Θεό και προς την Παναγία μας για τη σωτηρία μας. Δικαίως η περίοδος αυτή ονομάστηκε «Το Πάσχα του καλοκαιριού», με τις πολλές ακολουθίες της, τη νηστεία  προς τιμή της Παναγιάς μας, την πνευματική μας προετοιμασία στο Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει, είναι οι παρακλήσεις, πού ψέλνονται σε κάθε γωνία της ελληνικής γης και όχι μόνο, τα βραδινά, στα ταπεινά ξωκλήσια της, στα μοναστήρια και στους Ι. Ναούς της προς τιμή της….

Έτσι και εμείς μια μικρή παρέα πενήντα ανθρώπων, την Πέμπτη 7 Αυγούστου,  καταμεσής του Δεκαπενταύγουστου  για δεύτερη φορά, αποφασίσαμε, να ανεβούμε ψηλά στον Ταΰγετο, στη θέση Μυργιάλι, για να τελέσουμε τις ακολουθίες του εσπερινού και της Ι. Παράκλησης στον σπηλαιώδη Ναό της Παναγιάς, που στέκεται εκεί στο βράχο της, εδώ και χίλια χρόνια. Οι ακολουθίες τελέσθηκαν από το Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και εφημέριο Κοκκινοράχης π. Συμεών Παπαγεωργίου και από τους ιεροψάλτες, Σταύρο  Περγαντή, Νικόλαο Γιάνναρη  και Αποστόλη Βαχαβιώλο. Παρακολούθησαν ακόμη και ο νέοι του Μυστρά  που με δική τους πρωτοβουλία, έξοδα και κόπο τα τελευταία χρόνια ανακαίνισαν ολοσχερώς το ασκηταριό  εσωτερικά και εξωτερικά και συνεχίζουν ακόμη. Να τους έχει καλά η Παναγία μας, να τους ενδυναμώνει και να τους προστατεύει στη ζωή τους.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι κάθε χρόνο στην εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου τελείται η Θ. Λειτουργία. Από εφέτος καθιερώθηκε και το προσκύνημά μας τον Δεκαπενταύγουστο. Στο τέλος ο Πατήρ Συμεών μίλησε θεολογικά και μας δίδαξε πνευματικά για το πρόσωπο της Παναγίας. Στη συνέχεια και μετά την απόλυση τραβήχτηκε η αναμνηστική φωτογραφία, πήραμε ένα καθιερωμένο λουκούμι προσφορά από τον Πανάγο Στελλάκο και κατηφορίσαμε, γεμάτοι χαρά και αγαλλίαση, φορτωμένοι συγκινήσεις του παρελθόντος από αυτά που είδαν τα μάτια μας και ένοιωσαν οι καρδιές μας…

 

Σταύρος Περγαντής

Πρόεδρος Τ.Κ Παρορείου