29/03/2024

RSS

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

10/09/2013

Χ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Σ Μ Ο Σ

Προς

τους μαθητές και τις μαθήτριες

της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

                                                                                                            Αγαπητά μας παιδιά,

Ένα νέο σχολικό έτος ξεκινάει και γεννά σε όλους μας τη σιγουριά, ότι θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα. Βέβαια, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου η ελληνική κοινωνία μαστίζεται καθημερινά και ο λαός μας δεινοπαθεί, πώς μπορεί κάποιος να είναι αισιόδοξος; Πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σε καλύτερα σχολεία, σε χαμογελαστούς και χαρούμενους ανθρώπους;

Εσείς οι νέοι είστε από τη φύση σας αισιόδοξοι. Πραγματικά ως πνευματικός σας πατέρας, που με αγωνία παρακολουθώ στιγμές της ζωής σας, θαυμάζω το αγωνιστικό πνεύμα που έχετε και τη διάθεση να χτίσετε έναν κόσμο καλύτερο, δικαιότερο και με περισσότερες ευκαιρίες για όλους.

Δίνετε καθημερινά τον προσωπικό σας αγώνα και με επιμονή ξεπερνάτε τον εαυτό σας και τις φυσικές σας δυνάμεις, προκειμένου να πλουτίσετε τις γνώσεις σας και να οικοδομήσετε τα μελλοντικά σας σχέδια. Πραγματικά μένω έκπληκτος, ακούγοντας πόσες ώρες αφιερώνετε στη σχολική μελέτη, αλλά και σ’ εξωσχολικές δραστηριότητες.

Όλα αυτά είναι πολύ σπουδαία αλλά, εάν αποκοπούν από την αρετή, τότε κινδυνεύουν κατά τον αρχαίο σοφό να μετατραπούν σε πανουργία. Δηλαδή σ’ ένα αδιέξοδο, σε μια ζωή χωρίς χαρά, χωρίς ελπίδα.

Αυτή την ελπίδα θα τη συναντήσουμε κοντά στο Θεό. Το Θεό που μας αγαπάει, που δημιούργησε τον κόσμο, που γίνεται σταυρωμένη αγάπη, που είναι δίπλα στον καθένα μας. Έναν Θεό που δεν είναι δημιούργημα της ανθρώπινης σκέψης ή μυθοπλασία της στιγμής, αλλά αποκάλυψη και φανέρωση του ίδιου του Θεού προς τον άνθρωπο.

Τον άνθρωπο που εκστατικά θαυμάζει τον κόσμο και που διαπιστώνει όχι μόνο τη δημιουργική παρουσία του Θεού αλλά και την προνοητική του. Αδυνατεί πραγματικά ο ανθρώπινος νους να χωρέσει το μέγεθος του υλικού κόσμου που τον περιβάλλει. Ο ουρανός – το αστρονομικό σύμπαν- το σύμπαν των γαλαξιών έχει βάθος 18 δισεκατομμύρια έτη φωτός και διάμετρο 35 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Με υπερσμήνη γαλαξιών, σμήνη γαλαξιών, γαλαξίες, αστέρες,  πλανήτες. Μόνο ο γαλαξίας μας έχει ένα τρισεκατομμύριο αστέρες. Και όλα αυτά με τον όγκο του το καθένα. Το βάρος του. Την πυκνότητά του. Την απόστασή του. Την τροχιά του. Με κινήσεις καταπληκτικές και μεγαλειώδεις στην αρμονία τους.

Αλλά και το ανθρώπινο σώμα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αγάπης και πρόνοιας του Θεού για το πλάσμα του. Ένα απλό παράδειγμα μπορεί να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Όλοι γνωρίζουμε για την ύπαρξη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Λίγοι, όμως, θα έχουν ακούσει πως υπάρχει και προσκέφαλο του εγκεφάλου. Είναι αναπαυτικό και άνετο. Υποδέχεται στην αγκαλιά του τον εγκέφαλο και υπηρετεί πιστά τη στήριξη, τη θρέψη και την προστασία του. Το έχουμε όλοι και είναι αχώριστος σύντροφός μας, διότι βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας. Είναι το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Αγαπητά μου παιδιά, η πίστη στον Θεό και στην πρόνοιά του θα σας ενδυναμώσει στον δύσκολο αλλά όμορφο δρόμο της νέας σχολικής χρονιάς που ήδη ξεκίνησε. Δεχθείτε τόσο εσείς όσο και οι φιλότιμοι εκπαιδευτικοί σας τις καλύτερες ευχές μου για καρποφορία πνευματική και ουσιαστική προσέγγιση της σοφίας. Σας υπόσχομαι ειλικρινά ότι, όπως πάντοτε, θα είμαι δίπλα σας και θα επικοινωνώ μαζί σας, όχι μόνο μέσω της προσευχής αλλά και δια ζώσης.

Καλή και ευλογημένη χρονιά.

 

Με θερμές πατρικές ευχές και αγάπη

Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ