19/03/2024

RSS

Γιορτή για την μητέρα από τα Κατηχητικά Σχολεία Αγίου Νίκωνος

08/02/2013

D1D2D3Μια ιδιαίτερη γιορτή αφιερωμένη στη Μητέρα με αφορμή την Δεσποτική – Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας παρουσίασαν οι κατηχητές, οι διδάσκαλοι και τα παιδιά του Κατηχητικού σχολείου Οσίου Νίκωνος Σπάρτης και της παιδικής χορωδίας του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής «Η ΤΑΫΓΕΤΗ», την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Πολιτιστικού Κέντρου
Γεωργίου και Χρυσαυγής Σαϊνοπούλου.
D4D5D6
Τα παιδιά μέσα από τα τραγούδια, τα ποιήματα και τα συγκινητικά κείμενα απέδωσαν τιμή και ευγνωμοσύνη προς τη Μητέρα του Κυρίου μας, αλλά και προς όλες τις Μητέρες, ενώ δέχθηκαν το πηγαίο χειροκρότημα του κόσμου που βρέθηκε στη όμορφη και φιλόξενη αίθουσα.
Την εκδήλωση έκλεισε με συγκινητικά λόγια για το πρόσωπο της Μάνας, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος.

D8 Ο πρωτ. π. Αθανάσιος Σπηλιώτης εκ μέρους των συντελεστών της εορτής ανέφερε στη σύντομη προσφώνησή του:
Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί γονείς και προσκεκλημένοι μας, πολυαγαπημένα παιδιά μας,
Με αφορμή την Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε μια γιορτή για την βασίλισσα του κόσμου, την Δέσποινα του ουρανού, την προστάτιδα όλων των μητέρων την Παναγία μας. Αυτή είναι το πρότυπο της μάνας. Αυτή αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα για όλες τις μητέρες. Αυτή είναι η δικιά μας μάνα. Θεωρούσαμε έλλειψη, που δεν είχαμε αφιερώσει μια γιορτή γι’ αυτήν. Και για αυτό σήμερα προσπαθήσαμε μέσω αυτής της γιορτής να της αποδώσουμε τιμή και ευγνωμοσύνη.
Ο λαός μας την ονομάζει Βρεφοκρατούσα για να προστατεύει τα βρέφη. Την ονομάζει Ελεούσα – λεχούσα για να προστατεύει τις λεχώνες, που μόλις έφεραν στον κόσμο το παιδί τους. Την ονομάζει Γαλακτοτροφούσα για να βοηθά τις μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους. Τιμά, επίσης, ιδιαίτερα την Παναγία Υπαπαντή λέγοντας το γλυκό νανούρισμα: «Παναγία μου Υπαπαντή, κοίμησέ μου το παιδί, κάντο μου μεγάλο εσύ Παναγιά μου Υπαπαντή».
Προσπαθήσαμε μέσα από ποιήματα, τραγούδια και κείμενα, να γνωρίσουμε ή να θυμηθούμε τις αρετές και τα χαρίσματά Της και κυρίως το ρόλο της ως Μητέρας. Ως Μητέρας του Ιησού, αλλά και ως Μητέρας όλης της ανθρωπότητας.
Δυστυχώς ο ρόλος της μητέρας έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα στις μέρες μας, με αποτέλεσμα η σύγχρονη χειραφετημένη γυναίκα να θεωρεί ως δευτερεύουσα την αποστολή αυτή. Είναι όμως έτσι;
Τι σημαίνει άραγε να είσαι Μητέρα;
Η Μητέρα είναι ότι γλυκύτερο και σημαντικότερο πάνω στη γη. Να είσαι Μητέρα σημαίνει να επωμίζεσαι την αγιότερη ευθύνη και υψηλότερη αποστολή, απ’ όσες εμπιστεύθηκε ο Θεός στον άνθρωπο. Όχι μόνο να υφαίνεις στα σπλάχνα σου τη ζωή, αλλά να καθοδηγείς τη ζωή του παιδιού σου.
Να είσαι Μητέρα θα πει να δίνεις κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή. Να δίνεις. Να προσφέρεις χωρίς να διεκδικείς. Να αγαπάς χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση στην αγάπη σου.
Δεν υπάρχει τίποτε στον κόσμο που να μοιάζει τόσο με τον Θεό, όσο η καρδιά της μάνας, γιατί αγαπά χωρίς όρους και όρια, όπως Εκείνος.
Να είσαι Μητέρα θα πει να θυσιάζεσαι, να πονάς, να υποφέρεις, να γνωρίζεις ότι η χαρά και ο πόνος έχουν την ίδια ρίζα.
Να είσαι Μητέρα σημαίνει να συμβουλεύεις, να παρηγορείς, να συντροφεύεις, να χαμογελάς, να είσαι καταφυγή και στήριγμα για ν’ ακουμπάει επάνω σου όποιος έχει ανάγκη, να είσαι ο κυματοθραύστης στο λιμάνι της οικογένειά σου.
Αλήθεια ποιος από εμάς μπορεί να ξεχάσει τους κόπους, τις θυσίες, την αγάπη της Μητέρας του;
Εμείς, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, αντιπροσφέρουμε αυτή την γιορτή ως δώρο, με αγάπη και ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό της.
D8D12

Τελειώνοντας, μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ θερμά πρώτιστα τα παιδιά μας για τη συμμετοχή τους τόσο σ’ αυτή την γιορτή, όσο και για την παρουσία τους στο Κατηχητικό μας. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τους κατηχητές και κατηχήτριες που αποτελούν τους πολύτιμους συνεργάτες μας καθώς και τους μουσικούς καθηγητές κ. Χαρίκλεια Παπαδοπούλου, Μυρσίνη Πολυμενάκου, Κατερίνα Πάτσιου, Σπύρο και Ηλία Καπάκο που ανιδιοτελώς και με προθυμία βοήθησαν σημαντικά στην οργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον πρόεδρο, τη Μαέστρο και όλα τα μέλη του Συλλόγου: Φίλοι της Μουσικής «Η ΤΑΥΓΕΤΗ» για την άριστη και καρποφόρα συνεργασία μας.
D11D9

Πολλές ευχαριστίες απευθύνουμε στο Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και ιδιαιτέρως στην κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και τον κ. Δημήτριο Αθανασόπουλο, για την ολοπρόθυμη παραχώρηση της αίθουσας και στον Άκη Κουλογεωργίου για την προσφορά της ηχητικής καλύψεως της γιορτής μας.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ευλογημένη παρουσία του και επιβεβαιωμένη αγάπη του, καθώς και όλους τους παρευρισκομένους κληρικούς και λαϊκούς, γονείς και παιδιά για την παρουσία τους και την στήριξη στο νεανικό έργο της Ενορίας μας.

D13Φωτογραφίες: Γεώργιος Γεωργακόπουλος Κάμερα: Δήμητρα Αναγνωστοπούλου

Δείτε το βίντεο στο κανάλι μας στο You Tube