28/03/2024

RSS

Ο «Εσπερινός της Συγγνώμης» στον Ι.Ν Οσίου Νίκωνος Σπάρτης

27/02/2023

Με τον A΄ Κατανυκτικό Εσπερινό, που καλείται και «Εσπερινός της Συγγνώμης», ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2023  για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Στη Σπάρτη ο ‘’Εσπερινός της Συγγνώμης’’ τελέσθηκε, όπως κάθε χρόνο, στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού συμπροσευχήθηκαν αρκετοί κληρικοί από την ευρύτερη περιοχή και πλήθος πιστών.

Στην μεστή νοημάτων ομιλία του, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε  στον πνευματικό αποπροσανατολισμό που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή και στην ευκαιρία που δίνεται σε κάθε χριστιανό κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ώστε να επαναπροσδιοριστεί και να αναβαπτιστεί καταπολεμώντας προσωπικές αδυναμίες. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Ουράνια Βασιλεία μπορεί να κατακτηθεί με σκληρό ισόβιο πνευματικό αγώνα και αδιάλειπτη προσευχή, με εφαρμογή του θελήματος του Πανάγαθου Θεού, αποβολή των κακών λογισμών, των αμαρτωλών έργων  και των απρεπών λόγων μας. Παράλληλα, τόνισε την πρωτεύουσα θέση της συγγνώμης στην χριστιανική ζωή. Ολοκληρώνοντας τον μελίρρυτο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ζήτησε συγγνώμη από όποιον άθελά του πίκρανε κατά τη διάρκεια του έτους και παρείχε τη δική του συγγνώμη σε κάθε χριστιανό της τοπικής μας Εκκλησίας. Παράλληλα ευχήθηκε ευλογημένη Σαρακοστή και καλό πνευματικό αγώνα!