27/11/2022

RSS

Μικρά Ασία: Από την Εκστρατεία στην Καταστροφή Αγωνιστικές και Εκκλησιαστικές Μορφές

17/10/2022

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, η 9η κατά σειρά εκδήλωση τιμής και μνήμης για το επετειακό έτος της εκατονταετηρίδας από την Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο: ‘‘Μικρά Ασία: Από την Εκστρατεία στην Καταστροφή. Αγωνιστικές και Εκκλησιαστικές Μορφές’’. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης και ο Δήμος Ευρώτα.

Αρχικά, ο Πανοσ. Αρχιμ. Ραφαήλ Τσάλτας, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Επετειακών Εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.  Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, ως συνοικοδεσπότης της βραδιάς.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Βαχαβιώλος, Δρ Βυζαντινής Ιστορίας και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο κ. Αλέξιος Λεοντής, στρατηγός ε.α. του Νομικού Σώματος, ο οποίος ανέπτυξε την παρουσίασή του, με τίτλο ‘’Το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής’’. Στην ομιλία έγινε αρχικά σύντομη αναφορά στην μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, ενώ στη συνέχεια έγινε περιγραφή της κατάστασης που έζησαν οι εκεί ελληνικοί πληθυσμοί μετά την επικράτηση των Νεότουρκων και την ενεργή συμπαράταξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τις Κεντρικές Δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην συνέχεια, έγινε αναφορά στις πολιτικές, πολιτικές και διπλωματικές συνθήκες, που οδήγησαν στη Μικρασιατική εκστρατεία και εν τέλει στην κατάρρευση του μετώπου του 1922. Δεν παραλήφθηκε επίσης να αναφερθεί και η παρουσία στρατιωτών και αξιωματικών από την Λακωνία και κυρίως από τη Σπάρτη στη Μικρασιατική εκστρατεία εστιάζοντας στην προσωπικότητα του Σπαρτιάτη Αξιωματικού Αθ. Σακκέτα.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Κουφάκος, Ιστορικός- Ερευνητής, MSc Σύγχρονης Ιστορίας και υπ. MScDigitalMarketing, ο οποίος ανέπτυξε την παρουσίασή του, με τίτλο ‘’Εικόνες και Μνήμες της Προσφυγιάς: Ο Παπά-Δημητρός Ινεμπολίδης της Στεφανιάς’’. Εξιστόρησε τον βίο και το πλούσιο έργο του παπά-Δημητρού Ινεμπολίδη, ο οποίος υπήρξε εφημέριος στη Στεφανιά Λακωνίας. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου διαδραμάτισε η καταγωγή και η προσωπική ιστορία που είχε ο παπά-Δημητρός, ο οποίος «ξεριζώθηκε» μαζί με την οικογένειά του από τον Πόντο, με τους διωγμούς που υπέστησαν οι Ορθόδοξοι Έλληνες στη Μ. Ασία. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην έλευση των προσφύγων στον Ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία. Εν συνεχεία, έγινε αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του παπά-Δημητρού και στο πώς ο ίδιος έλαβε την απόφαση να ιερωθεί. Τέλος, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στα έργα τα οποία έγιναν επί της θητείας του, με τη χρήση συνεντεύξεων και αρχειακού υλικού. Με τις εύστοχες αναφορές, βιβλιογραφικές και μη, σκιαγραφήθηκε η προσωπικότητα ενός κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος απ’ τον απόλυτο ξεριζωμό έφτιαξε μια καινούργια ζωή και διέπρεψε με την ιερατική, φιλανθρωπική και κοινωνική διακονία του.

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Φάνης Λάζαρης, τραπεζικός υπάλληλος, ερευνητής, αρθρογράφος και μέλος του Συνδέσμου Ποντίων Λακωνίας. Η παρουσίαση είχε τίτλο ‘’Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η ζωή του- Η προσφορά του- Το μαρτύριό του’’. Στην εκτενή του ομιλία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις συνθήκες της γέννησής του το 1867 στην Τρίγλια της Προποντίδος. Τόνισε την σημαντικότητα της οικογένειας του Αγίου, που άλλωστε ήταν αυτή που του μετέδωσε αγάπη για το Χριστό και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Ακόμη αναφέρθηκε στην αγάπη του εθνοιερομάρτυρος για τη γνώση, η οποία τον έκανε να διακριθεί, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα χαρακτήρα ακέραιο και φιλάνθρωπο.  Χαρακτήρισε τον Άγιο ως άνθρωπο της »εν Χριστώ ζωής», μαχητή, ενάντιο της μετριότητας και της μοιρολατρικής διαθέσεως. Τονίστηκε ακόμη η έντονη αγωνιστική διάθεση και η ευθεία αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Επίσης αναφέρθηκε στα έργα του ως Μητροπολίτη Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης. Παρέθεσε όλο το χρονικό πλαίσιο των κρίσιμων ημερών από το οποίο κατέληξε στο βασανιστικό και μαρτυρικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου.

Πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πανοσ. Αρχιμ. Ευστάθιος Πορφύρης, μετέφερε τις πατρικές ευχές, ευλογίες και ευχαριστίες του Σεβ. Ποιμενάρχου μας προς τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων,  ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Ταξίαρχος του ΚΕΕΜ Σπάρτης κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, ο Αστυνομικός Δντης Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ε.α. αξιωματικοί, πλήθος κληρικών και λαϊκών της ευρύτερης περιοχής.

ΕΚ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

(φωτογραφίες: Λάμπρος Λαμπρόπουλος)

unnamed (1) unnamed (3) unnamed (7) unnamed (6) unnamed (5) unnamed (2)