28/03/2024

RSS

Λογοτεχνικός και καλλιτεχνικός Διαγωνισμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ‘21

08/09/2021

ρΤο Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης προσκαλεί τα παιδιά και τους νέους του τόπου μας να συμμετάσχουν στο Λογοτεχνικό και Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό με θέμα:  «200 χρόνια μετά το 1821. Οι ήρωες του 1821 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού το 2021». 

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ ο Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός σε μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού. Στο νικητή κάθε βαθμίδας θα δοθεί 1 tablet και 1 βιβλίο αντίστοιχα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με αφορμή  τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 καλούνται με τα έργα τους να αναδείξουν την Ελληνορθόδοξη παράδοση, την πολιτιστική μας ταυτότητα, τα ιδανικά και την αξία της ελευθερίας. Επιπροσθέτως, θα γίνουν ερευνητές και ερευνήτριες του ιστορικού θέματος της εθνεγερσίας του 1821 και θα εξετάσουν τη δυνατότητα του ιστορικού αυτού αποτυπώματος να λειτουργήσει ως εφόδιο για το μέλλον της γενιάς τους.

Μέσω των έργων τους καλούνται να αναδείξουν γεγονότα και πρόσωπα του απελευθερωτικού αγώνα, ενώ μπορούν να εμπνευστούν από σπουδαίες προσωπικότητες του τόπου μας, όπως ο νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο Μονεμβασιώτης, ο Εθνοϊερομάρτυρας Επίσκοπος Λακεδαιμονίας Ανανίας, ο Εθνοϊερομάρτυρας Επίσκοπος Δέρκων Γρηγόριος,  ο Επίσκοπος Βρεσθένης Θεοδώρητος Β΄, καθώς και ο Επίσκοπος Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιος ο Λακεδαιμόνιος.