28/03/2024

RSS

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Β΄ Κοιμητήριο Σπάρτης

24/08/2021

Την Τρίτη 24 Αυγούστου 2021 η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κοσμά του Αιτωλού και στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός του Β΄ Κοιμητηρίου Σπάρτης.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου. Λόγο πνευματικής οικοδομής εξεφώνησε ο θεολόγος κ. Ευάγγελος Νικολακάκης, ο οποίος  αρχικά μίλησε για τους νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο και το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Η εσπερινή λατρευτική σύναξη επισφραγίστηκε με την τέλεση Τρισάγιου για όλους εκείνους που αναπαύονται στο Κοιμητήριο από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα. Νωρίτερα, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα επισήμανε ότι θα πρέπει να ωφελούμαστε από τις σκέψεις που έχουμε για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, αφού αυτοί μας διδάσκουν το εφήμερο της ζωής και την ανάγκη για αξιοποίηση του χρόνου που έχουμε στη Γη με επαναφορά στην εν Χριστώ ζωή και αποβολή των υλιστικών προτύπων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα παιδιά με τις παραδοσιακές φορεσιές που έδωσαν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον εορτασμό, ενώ ευχήθηκε στους ευλαβείς προσκυνητές να έχουν την ευλογία του τιμώμενου Αγίου.

Λόγω των υγειονομικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου στους χώρους του Κοιμητηρίου.

DSC02118 DSC02119 (2) DSC02122 (2) DSC02128 DSC02130 DSC02139 DSC02144 (2) DSC02147