28/03/2024

RSS

Ξεκίνησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Γνωρίζω τις βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστρά’’ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

22/10/2020

06Ξεκίνησε η  υλοποίηση   του εκπαιδευτικού προγράμματος:« Γνωρίζω τις Βυζαντινές τοιχογραφίες του Μυστρά»  της Ι.Μ Μονεμβασίας και Σπάρτης, που με ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά, δημιουργήθηκε από την Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» και το Γραφείο Νεότητας της τοπικής Εκκλησίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και διεξάγεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων  του Υπουργείου Παιδείας, ενώ παράλληλα  τελεί υπό την Αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Η έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος έγινε από   το   3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020, με δύο διαδοχικές επισκέψεις των τμημάτων  Γ1, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Ελένη Σπηλιωτοπούλου και την κ. Αγλαΐα Δαμιανού και του τμήματος Γ2, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Μαρουλίτσα Δρούσια  και την κ. Ελένη Βεκράκου.   Ακολούθησε, την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, η  Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας, με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ. Παναγιώτα Τσουρούνη και τον κ. Δημήτρη Παππά. Ο αρχαιολογικός χώρος ζωντάνεψε με τις παιδικές φωνές και τα χαμόγελα,  στις δύο περίπου ώρες που διήρκεσε το πρόγραμμα.

Αρχικά οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για την μεγάλη ιστορική και θρησκευτική αξία του Μυστρά και με τη βοήθεια εποπτικού υλικού, πληροφορήθηκαν για τις τοιχογραφίες των βυζαντινών ναών, την τεχνική της νωπογραφίας (fresco), τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι αγιογράφοι,  τη θεματολογία και το εικονογραφικό πρόγραμμα των ναών, καθώς επίσης και τις  αρχαϊκές και  αναγεννησιακές επιδράσεις που γόνιμα ενσωματώθηκαν στις τοιχογραφίες, οι οποίες έφτασαν σε τέτοιο υψηλό επίπεδο τεχνικής ώστε να χαρακτηριστούν ως «Παλαιολόγεια Αναγέννηση».

Κατόπιν, βαδίσαμε στα γραφικά μονοπάτια και επισκεφθήκαμε την Περίβλεπτο και την Παντάνασσα. Μέσα στους ναούς ανακαλύψαμε τα «κρυμμένα μυστικά» των τοιχογραφιών και αντλήσαμε πληροφορίες για την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο. Ακολούθησαν δραστηριότητες αναζήτησης χρωμάτων και αντικειμένων που απεικονίζονται στις τοιχογραφίες. Τέλος, κάτω από τον πλάτανο και τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα με δραστηριότητες κατασκευής παζλ, επίλυσης σταυρολέξων και δημιουργίας «Ειληταρίου» με βυζαντινή γραφή.

Τα παιδιά, εκτός από ένα μικρό κέρασμα και έναν αναμνηστικό σελιδοδείκτη του εκπαιδευτικού προγράμματος, πήραν στην καρδιά τους και τον Μυστρά και υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν ο επόμενος κρίκος της πολιτισμικής μας αλυσίδας διαφυλάσσοντας τους πολύτιμους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, για να τους παραδώσουν με τη σειρά τους στις επόμενες γενιές.

03 04 05 07 13