28/03/2024

RSS

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης: «Γνωρίζω τις Βυζαντινές Τοιχογραφίες του Μυστρά»

19/08/2020

Εκπαιδ.Πρόγρ.Μυστρά 2020Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης: «Γνωρίζω τις Βυζαντινές Τοιχογραφίες του Μυστρά», απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και αφορά στις τοιχογραφίες των ναών του Αγίου Δημητρίου, της Οδηγήτριας, της Περιβλέπτου και της Παντάνασσας.

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος που πηγάζει από το βυζαντινό παρελθόν και διαβαίνοντας τους αιώνες, αποκρυσταλλώνεται στο παρόν είναι:

– Να γνωρίσουν οι μαθητές τις τοιχογραφίες των εκκλησιών του Μυστρά με τη χρονική διαδοχή που ιστορήθηκαν, τις επιδράσεις και το πλαίσιο των κοινωνικοπολιτιστικών συνθηκών του Βυζαντινού Μυστρά στα χρόνια των Παλαιολόγων.

– Να γίνουν αποδέκτες των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Παλαιολόγειας Τέχνης που αποπνέει ένα συνδυασμό καλαισθησίας και υψηλής τεχνικής.

– Να συμπεράνουν, μέσα από την πληθώρα των εκκλησιών και των τοιχογραφιών του τόπου, το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα που διακατείχε τους κατοίκους του Μυστρά, τον καθημερινό τρόπο ζωής και την ενδυμασία τους.

– Να αποκομίσουν οι μαθητές παιδαγωγικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ιστορικά και εικαστικά οφέλη, μέσα από την δραματοποίηση και τη δημιουργικότητα.

– Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη μέσα από την αντιπαραβολή του σημερινού με τον βυζαντινό κόσμο.

– Να σφυρηλατηθεί η εθνική τους συνείδηση και ταυτότητα μέσα από την αισθητοποίηση της ιστορικής και εικαστικής συνέχειας του Ελληνισμού, δια μέσω της Ορθόδοξης εικονογραφίας των εκκλησιών του Μυστρά.

– Να διαμορφωθεί θρησκευτική συνείδηση μέσω της επαφής τους με την εκκλησιαστική τέχνη.

– Να αντιληφθούν οι μαθητές την αξία και τη μοναδικότητα των αρχαιολογικών μας χώρων ως προς τη διαφύλαξη και κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μάθετε περισσότερα για το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, κάνοντας κλικ εδώ: