Skip to main content
search
ΑρχείοΕκδηλώσεις

Ένα χρονικό για τη Διεθνή Επιστημονική Ημερίδα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΤΩ ΙΤΑΛΙΑ ΟΣΙΟΣ ΗΛΙΑΣ Ο ΝΕΟΣ (823-903)»

By 14 Μαρτίου 20098 Ιουλίου, 2010No Comments

Το Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Σπάρτης και πιο συγκεκριμένα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπαρτιατών, στοισόγειο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ημερίδα αφιερωμένη στον Όσιο Ηλία τον Νέο. Ο Όσιος Ηλίας ασκήτευσε στην ευρύτερη περιοχή της Σταματήρας, στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος.

Έναρξη ημερίδας 9 π.μ. και το χρονικό μας ξεκινά με το πλησίασμα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου, το οποίο συνοδεύεται από μία ευχάριστη έκπληξη. Μία αναρτημένη πάνω από την είσοδο εικόνα του Οσίου μας υποδέχεται. Με τα χέρια ανοιχτά σα να θέλει να μας κλείσει στην αγκαλιά Του, δημιουργεί μία μοναδικήαίσθηση ζεστασιάς και πνευματικής ανάτασης. Ο Όσιος, τελικά, είναι ο πραγματικόςοικοδεσπότης αυτής της ημερίδας… Η κινητικότητα που επικρατεί στο χώρο διεξαγωγής της, δημιουργεί την προσδοκία μιας άκρως ενδιαφέρουσας διοργάνωσης.

Όλα είναι φροντισμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, αρχοντικά και καλαίσθητα, αντάξια της πνευματικής αίγλης του τιμώμενου Οσίου. Οι φάκελοι των συμμετεχόντων με το πρόγραμμα και την κατατοπιστική αναφορά στο βίο Του και την παραμονή Του στον τόπο μας, η μουσική της «Σκόνης του Χρόνου» που τυλίγει με διακριτικότητα το χώρο, η επιστράτευση των τεχνικών μέσων για την καταγραφή των όσων θα ακολουθήσουν, η φροντίδα για το βήμα των ομιλητών… Τα πάντα μαρτυρούν μία άψογα ενορχηστρωμένη και άρτια συντονισμένη προσπάθεια αποδεικνύοντας τη δύναμη της συνεργασίας να επιτυγχάνει το ιδανικό.

Η έναρξη της ημερίδας με χαιρετισμό του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, των υπολοίπων συνδιοργανωτών και των επισήμων, δημιουργεί την αίσθηση μιας κοινής προσδοκίας για μία εποικοδομητική συνέχεια η οποία δεν διαψεύστηκε.

Οι εισηγήσεις που αναπτύσσονται, μεθοδολογικά ακριβείς και επιστημονικά επιμελημένες, φανερώνουν τη   ροντίδα του κάθε εισηγητή για την κατά το δυνατόν αρτιότερη παρουσίαση του θέματος που έχει αναλάβει. Ο βίος του Οσίου Ηλία μέσα από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής Του, οι πνευματικές περιπλανήσεις Του και η αποκάλυψη των   διαστάσεών τους, η ευεργετική επιρροή της παρουσίας Του σε αυτούς που Τον προσέγγισαν, οι στενές πνευματικές σχέσεις Κάτω Ιταλίας – Ελλάδας, ανήκουν στη θεματολογία των εισηγήσεων που αναπτύσσονται. Η επιλογή των ομιλητών μαρτυρεί την προσπάθεια μίας, κατά το δυνατόν, πληρέστερης παρουσίασης υπό ιστορικό και πνευματικό πρίσμα της προσωπικότητας του Οσίου Ηλία. Αναλύσεις σχετικά με θέματα ασκητικού ήθους και ξενιτείας   φανερώνουν την ελεύθερη προσωπικότητα του Οσίου που κατάφερε να μείνει αποκομμένος από υλικές δεσμεύσεις και να αγιάσει μέσα από μια πορεία στο χώρο και το χρόνο εφάμιλλη του Αποστόλου Παύλου. Η αναφορά στα χαρίσματα που στόλιζαν την προσωπικότητα Του καταδεικνύουν την αυστηρή ασκητική Του πορεία, το επιεικές και φιλάνθρωπο του χαρακτήρα Του συνταιριασμένο με την ακρίβεια και την προσήλωση στις Θείες Εντολές. Η  πληροφορία ότι στην πατρίδα του Οσίου, την Κάτω Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Μάιο ανάλογη εκδήλωση προς τιμήν Του, καταδεικνύει τη σημαντικότητα και την αναγνώριση της προσφοράς Του.

Μέσα από τις εισηγήσεις αρχίζει να δημιουργείται η αίσθηση της εγγύτητας με τον Όσιο…Σταδιακά, καθώς ξεδιπλώνονται μπροστά μας πτυχές της ζωής και του έργου Του, η ψυχή βιώνει την εμπειρία μιας εσωτερικής θαλπωρής που πηγάζει από τη συνειδητοποίηση της πνευματικής συγγένειας. Ξεπερνώντας τη χρονική διάσταση που χωρίζει την εποχή Του από τη δική μας, πέρα από τις όποιες ιστορικές διαφορές του καιρού Του και του καιρού μας, βιώνουμε την παρουσία του Οσίου στο παρόν…Σα να είναι ανάμεσά μας και να απαντά στις βαθύτερες εσωτερικές αναζητήσεις μας, όχι μέσω κάποιας θεωρίας, αλλά με τη θυσιαστική επίγεια πορεία Του…

Η λήξη της ημερίδας σφραγίζεται με την απονομή αναμνηστικών δώρων στους εισηγητές από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ως ευχαριστήρια πράξη για την επιμελημένη και κατατοπιστική εργασία τους. Η λήξη, ωστόσο, αυτή δεν συνιστά και το τέλος αυτής της πνευματικής γιορτής. Η συνέχεια, όπως μαρτυρεί και το πρόγραμμα που διανεμήθηκε, θα δοθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης στην Ακολουθία του Εσπερινού των Λακώνων Αγίων.

Η πανηγυρική Ακολουθία του Εσπερινού για τη σύναξη των Λακώνων Αγίων έχει εφέτος έναν επιπλέον λόγο να είναι ακόμα πιο πανηγυρική. Η τοπική μας Εκκλησία, αναγνωρίζοντας την ευεργετική και αγιαστική δράση του Οσίου στο λακωνικό χώρο, τον κατατάσσει επισήμως στους Λάκωνες Αγίους. Από τη σημερινή ημέρα και στο εξής, ο Όσιος θα μνημονεύεται μαζί με τους υπόλοιπους τοπικούς Αγίους και θα ευλογεί με την παρουσία Του τους  πιστούς που θα προσφεύγουν σε Αυτόν.

Η Ακολουθία ξεκινά με την υποδοχή της εικόνας του Οσίου από τον Σεβασμιώτατο πλαισιωμένο από τον κλήρο και τον λαό της Μητρόπολής μας. από αυτή τη στιγμή η Λακωνία αποκτά και επισήμως έναν ακόμα ουράνιο πρεσβευτή,έναν ακόμα σύμμαχο στην υπόθεση της σωτηρίας όλων μας. Ο φωταγωγημένος Ναός, ο πανηγυρικός τόνος στις φωνές των ιερέων και των ιεροψαλτών, οι πιστοί που κατακλύζουν το Ναό, φανερώνουν την πνευματική σπουδαιότητα του γεγονότος. Η Ακολουθία ολοκληρώνεται με την εκφώνηση ομιλίας που αναφέρεται στον Όσιο Ηλία. Η αναφορά στο βίο Του βοηθά έτσι ώστε όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην ημερίδα να Τον γνωρίσουν με την ευκαιρία αυτή. Οι πληροφορίες ξετυλίγονται με λόγο απλό και εύληπτο, βοηθώντας στην κατανόηση των πτυχών της ζωής του Οσίου. Οι Άγιοι είναι πρόσωπα που σε κάθε εποχή έχουν να δώσουν διδάγματα απαντώντας σε διαχρονικά, κρίσιμα ερωτήματα μέσα από τη στάση της ζωής Τους. Έτσι και ο Όσιος Ηλίας, επιλέγοντας στην επίγεια πορεία Του τη μέση οδό, μας υποδεικνύει την αξία του μέτρου που οδηγεί στη σωτηρία. Η συγκεκριμένη διάσταση αναπτύχθηκε εκτενώς στην εσπερινή ομιλία και δόθηκαν με ενάργεια παραδείγματα της σύγχρονης πραγματικότητας όπου προβλήματα αναδύονται εξαιτίας της έλλειψής του και της, κατ’ επέκταση,   δημιουργούμενης ανισορροπίας στην καθημερινότητά μας. Η ζωή του Οσίου Ηλία μπορεί να γίνει η αφετηρία για προβληματισμό, συν τοις άλλοις, σχετικά με την απώλεια του μέτρου στην προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Πράγματι, η πλούσια πνευματικά αυτή ημέρα αποτέλεσε μία ευλογημένη πραγματικότητα για την πόλη μας και   ολόκληρο το νομό Λακωνίας προσφέροντάς μας στιγμές ψυχικής ανάτασης και τη βεβαιότητα ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς οι Άγιοί μας είναι σύμμαχοι στον φιλότιμο, πολύπλευρο αγώνα του καθενός μας.

Σ.Β.

Ένας χρονογράφος – ακροατής της ημέρας__

Close Menu