28/03/2024

RSS

Επιδόθηκε στον Σεβ. Μητροπολίτη μας από τον αναπ. Καθηγητή κ. Βέργαδο η τιμητική απόφαση του Πανεπιστημίου Πειραιώς

12/07/2019

DSC02425 (2)Το απόγευμα της Παρασκευής 12 Ιουλίου 2019 επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, στο γραφείο του, ο αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αναπληρωτής Πρόεδρος και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» κ. Δημήτριος Δ. Βέργαδος, προκειμένου να του επιδώσει επίσημα  την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, για αναγόρευση του σεπτού Ποιμενάρχη μας σε επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Πληροφορικής. Επίσης ο κ. Βέργαδος πρόσφερε ένα αναμνηστικό δώρο στον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Η τελετή αναγόρευσης θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθούν από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τόσο τον κ. Βέργαδο για την τιμητική και συγκινητική εισήγησή του, όσο και τα μέλη της Συνέλευσης του τμήματος Πληροφορικής καθώς και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που ομόφωνα αποφάσισαν να τιμήσουν στο πρόσωπο του ιδίου την Ιερά Μητρόπολή μας και την Εκκλησία της Ελλάδος εν γένει.

Από την πλευρά του ο κ. Βέργαδος επισήμανε ότι αποτελεί εξαιρετική τιμή και χαρά για το Πανεπιστήμιο Πειραιώς να έχει στις τάξεις του, ως επίτιμο Διδάκτορα, έναν καταξιωμένο Ιεράρχη με πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και συγγραφικό έργο, ο οποίος χαίρει της συνολικής αποδοχής στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελώντας παράδειγμα σύνεσης, πνευματικότητας, ταπεινότητας και εργατικότητας.

 

 

 

DSC02427 (2)Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης του κ. Δημητρίου Δ. Βέργαδου προς την Συνέλευση του τμήματος Πληροφορικής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμα μέλη της Συνέλευσης,

Ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Πληροφορικής, και Διευθυντής του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», εισηγούμαι προς τη Συνέλευση του Τμήματος την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο για το έργο του στον Πολιτισμό και τα Γράμματα, καθώς και για το Κοινωνικό, Πνευματικό, Ανθρωπιστικό, Φιλανθρωπικό και Συγγραφικό του Έργο.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος

Υπάρχουν άνθρωποι που διαπρέπουν σε έναν τομέα της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού, των γραμμάτων, του αθλητισμού, της διοικήσεως και αλλού.

Υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν με ζήλο την ιδιότητα και το επάγγελμά  τους, καλλιεργούν το πνεύμα τους, αποκτούν πλούτη, φήμη και αναγνώριση για τις υπηρεσίες τους μέσα στην κοινωνία μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος είναι μια πολυσχιδής, αναγνωρισμένη και πολυαγαπητή στο πανελλήνιο προσωπικότητα, που εργάζεται και προσφέρει ακατάπαυστα ως Μητροπολίτης διακονώντας το λαό του Θεού που κλήθηκε να υπηρετήσει. Εξελέγη Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης την 28 Αυγούστου 1980, χειροτονήθηκε την 31η  Αυγούστου και ενθρονίσθηκε την 28η  Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Η δράση του μέχρι σήμερα δεν περιορίστηκε στα καθήκοντά του μόνο ως κληρικός – Επίσκοπος της Ελλαδικής Εκκλησίας με πλούσιο εκκλησιαστικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, πνευματικό έργο, αλλά διοχετεύτηκε και στην παιδεία και τα γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Ειδικότερα σε αυτή την δεύτερη κατηγορία τονίζουμε την ίδρυση και λειτουργία στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης:

  • Δύο βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών (Σπάρτη – Μονεμβασία) με δυνατότητα φοίτησης 100 παιδιών,
  • «Σχολή Καταρτίσεως Ατόμων με ειδικές ανάγκες» στη Σπάρτη με 40 μαθητές,
  • Αναγνωρισμένη «Σχολή Βυζαντινής Μουσικής Πέτρος ο Πελοποννήσιος» με 100 μαθητές,
  • Σχολή Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου» τριετούς φοιτήσεως με 90 σπουδαστές,
  • Σχολής Γονέων, που λειτούργησε το 1983 και είχε πρωτοπορία στον ελληνικό χώρο,
  • Λειτουργία Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης, που διαθέτει χιλιάδες τίτλους αξιόλογων και σπάνιων βιβλίων, καθώς και άλλες βιβλιοθήκες στα Ενοριακά Πνευματικά Κέντρα,
  • Λειτουργία ανελλιπώς από το 1997 Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως,
  • Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, που διαθέτει εκθέματα ιδιαιτέρας θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας,
  • Ανέπτυξε σημαντική εκδοτική δραστηριότητα με έκδοση 30 βιβλίων του ιδίου και προσοντούχων κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ενημερωτικού, διαφωτιστικού και κατηχητικού περιεχομένου, εγκολπίων ημερολογίων, ενώ ανελλιπώς εκδίδει το περιοδικό της Ι. Μητροπόλεως «Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε»,
  • Έχει αναπτύξει πλούσια συγγραφική δραστηριότητα άρθρων όπως: Χριστιανική Λακωνία ἐπὶ δύο χιλιάδες χρόνια, σσ. 177-208, Ὑπό τήν σκιά τοῦ Μυστρᾶ, Κληρονομία-παρουσία ,1988, Ἡ Τοπική Ἐκκλησία καί τά Μοναστικά Κέντρα τῆς Λακωνίας, 2006 κλπ.,
  • «Ταμείο υποτροφιών για φοιτητές και μαθητές» και «Ταμείο υποτροφιών για όλους ανεξαιρέτως τους σπουδάζοντες την θεολογία»,
  • Παραχώρησε την «Νεανική Γωνιά», κτήριο προοριζόμενο για το νεανικό έργο της Μητροπόλεως, επί σειρά ετών, άνευ ενοικίου, για την λειτουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής της Σπάρτης.
  • Ανακαινίστηκαν ριζικά οι Ιερές Μονές Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιέρακος. Επίσης αναστήλωσε την Ιερά Μονή Γόλας, με σκοπό τη διαφύλαξη και διάσωση της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς.

 

Κατά την διάρκεια της μακράς διακονίας του, με την βοήθεια του Θεού και την συμπαράσταση των πιστών, παρουσίασε ένα τεράστιο έργο, το οποίο καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα εκκλησιαστικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής διακονίας.

  • Θεμελίωσε και εγκαινίασε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Παντελεήμων – Άσυλο Ανιάτων», ένα λαμπρό ίδρυμα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές που περιθάλπει 100 τροφίμους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Κατά τα έτη της προεδρίας του, αποπεράτωσε και εγκαινίασε το δεύτερο όροφο του «Γηροκομείου Σπάρτης» και τριπλασίασε τον αριθμό των περιθαλπομένων γερόντων.
  • Ίδρυσε και εγκαινίασε το «Κέντρο Αποκαταστάσεως και Αποθεραπείας Ημερησίας Νοσηλείας», το οποίο λειτούργησε επί δωδεκαετίας αυτόνομα (2001-2013) και πλέον αποτελεί πτέρυγα του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης.
  • Ίδρυσε και εγκαινίασε την «Σχολή Καταρτίσεως Ατόμων με ειδικές ανάγκες», που στεγάζεται στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης. Στην Σχολή φοιτούν 40 μαθητές εκ των οποίων οι 20 είναι τρόφιμοι του ιδρύματος και οι υπόλοιποι εξωιδρυματικοί, οι οποίοι μεταφέρονται δωρεάν καθημερινά με ειδικό όχημα.
  • Ίδρυσε, θεμελίωσε και εγκαινίασε το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ηλικιωμένων Ατόμων «Ο Άγιος Αθανάσιος» Νεαπόλεως που περιθάλπει 30 απομάχους της ζωής.
  • Θεμελίωσε και εγκαινίασε στους Μολάους το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ηλικιωμένων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, «Η Αγία Παρασκευή», το οποίο προσφέρει στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοργή σε 80 συνανθρώπους μας.
  • Θεμελίωσε και έθεσε σε λειτουργία το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ Ελίκας «Ο Άγιος Χαράλαμπος» πού ανοικοδόμησε εκ θεμελίων και με σύγχρονες προδιαγραφές το Ίδρυμα »Σταύρος Νιάρχος».
  • Θεμελίωσε και εγκαινίασε στον ορεινό οικισμό Ταϋγέτης Μυστρά,  τις μόνιμες «Νεανικές Κατασκηνώσεις» που φιλοξενούν κάθε καλοκαίρι 500 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου  και Λυκείου καθώς και φοιτητές.
  • Θεμελίωσε και εγκαινίασε στο Παλαιόκαστρο Νεαπόλεως, τις «Κατασκηνώσεις για Άτομα με ειδικές Ανάγκες». Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται επίσης  για την φιλοξενία ιερατικών οικογενειών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
  • Θεμελίωσε και λειτουργεί στη Σπάρτη τον Βρεφονηπιακό Σταθμό »Ο Άγιος Βασίλειος», που ανεγέρθηκε με εξ ολοκλήρου χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Σταθμός φιλοξενεί περίπου 50 βρέφη και νήπια.
  • Θεμελίωσε και λειτουργεί στη Μονεμβάσια τον Βρεφονηπιακό Σταθμό »Παναγία Χρυσαφίτισσα», που ανεγέρθηκε με δαπάνες  της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος.  Ο Σταθμός φιλοξενεί περίπου 40 βρέφη και νήπια.
  • Ίδρυσε και εγκαινίασε το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο εξυπηρετεί κάθε χρόνο 100 οικογένειες και μοναχικά άτομα, στα οποία προσφέρεται, με επιστημονικό και εθελοντικό προσωπικό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή, καθαριότητα και συντροφιά.
  • Λειτουργεί το «Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο», το οποίο εξυπηρετεί εκατοντάδες αναξιοπαθούντες κάθε χρόνο, διαθέτοντας ένα πολύ σημαντικό ποσό για την θεραπεία των αναγκών τους.
  • Ίδρυσε «Ταμείο υποτροφιών για φοιτητές και μαθητές» και «Ταμείο υποτροφιών για όλους ανεξαιρέτως τους σπουδάζοντες την θεολογία», οι οποίοι προορίζονται για την Ιερωσύνη.
  • Ανασυγκρότησε και ίδρυσε Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων της Επαρχίας της Μητροπόλεως.

Για το εν γένει έργο του τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και διακρίσεις από Πατριάρχες, Εκκλησίες, ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, από Υπουργεία και από την πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Ως εκ των ανωτέρω, και ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Πληροφορικής, και Διευθυντής του ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», εισηγούμαι προς τη Συνέλευση του Τμήματος την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στον Σεβασμιώτατο1 Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο για το έργο του στον Πολιτισμό και τα Γράμματα, καθώς και για το Κοινωνικό, Πνευματικό, Ανθρωπιστικό, Φιλανθρωπικό και Συγγραφικό του Έργο.

Με τιμή

Δημήτριος Δ. Βέργαδος

Αναπληρωτής Καθηγητής

Διευθυντής ΠΜΣ «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»