29/03/2024

RSS

Εκδρομή Κατηχητικού Σχολείου Τσεραμιού σε Ι.Μ.Αιμυαλών, Μουσείο Υδροκίνησης και αγρόκτημα “Παπάκια”.

11/05/2019

Με μια όμορφη, προσκυνηματική, πολιτισμική και συνάμα ψυχαγωγική εκδρομή επισφραγίστηκε το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, για τη φετινή χρονιά η λήξη των μαθημάτων και των δύο τμημάτων του Κατηχητικού Σχολείου Τσεραμιού.

DSC08204 DSC08210 DSC08259Τα κατηχητόπουλα που δεν είχαν υποχρεώσεις λόγω των επικειμένων εξετάσεών τους στο σχολείο ή στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, οι γονείς τους, οι παππούδες τους και οι γιαγιάδες τους, συνοδευόμενα από τον εφημέριο της Ενορίας Τσεραμιού π. Παναγιώτη Λάτση, τις κατηχήτριες του ανωτέρου τμήματος πρεσβυτέρα Γεωργία Λάτση και κ. Φωτεινή Τροχαλάκη, την κατηχήτρια του κατωτέρου τμήματος κ. Όλγα Τσώνη, και με συνοδεία τη σκέψη της κατηχήτριας πρεσβυτέρας Χρυσούλας Προφύρη που λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, αναχώρησαν νωρίς το πρωί για τον γειτονικό νομό της όμορφης Αρκαδίας.

DSC08391 DSC08394 DSC08405Αρχικά, αφού έκαναν μια σύντομη στάση στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας, επισκέφτηκαν την ιστορική Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αιμυαλών που βρίσκεται 2,5 χλμ. νοτιοανατολικά της Δημητσάνας και η οποία, σχεδόν μετέωρη, είναι κτισμένη (1.600 μ.Χ.) στη ρίζα ενός μεγάλου βράχου. Εκεί, αφού ξεναγήθηκαν και έμαθαν για την ιστορία της μονής, προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας Πορταϊτίσσης που βρίσκεται στο καθολικό της Ιεράς Μονής και πήραν την ευλογία του ηγουμένου αυτής Αρχιμ. Δαμασκηνού, τον οποίο ευχαρίστησαν ολόθερμα για τη ζεστή φιλοξενία και το μοναστηριακό κέρασμα που, μαζί με τους μοναχούς του, τους παρείχε.

DSC08420 DSC08452 DSC08467Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το υπαίθριο θεματικό Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται στη Δημητσάνα και το οποίο έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Εκεί είχαν την ευκαιρία να δουν το ρακοκάζανο, τη νεροτριβή, τον αλευρόμυλο με τις μυλόπετρες και το δωμάτιο του μυλωνά, το διώροφο κτήριο που στεγάζει την κατοικία του βυρσοδέψη και το βυρσοδεψείο με τις ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων, καθώς και τον μπαρουτόμυλο με τα κοπάνια που έφτιαχνε το μπαρούτι κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, κατά δήλωση του ίδιου του Κολοκοτρώνη.

DSC08471 DSC08489 DSC08507Ακολούθως, μικροί και μεγάλοι κατέληξαν για το μεσημεριανό φαγητό και τον απογευματινό καφέ τους στο αγρόκτημα «Παπάκια» της οικογένειας Σπυρακοπούλου, το οποίο βρίσκεται 2 χλμ. έξω από την Καρύταινα. Πρόκειται για ένα πάρκο περιπέτειας για μικρά και μεγάλα παιδιά, με λιμνούλες, ποταμάκια και δασικά μονοπάτια με άγρια και ήμερα ζώα, όπως ελάφια (πλατώνια), αγριογούρουνα (καθαρή ράτσα του γένους Sus scrofa), φασιανούς, πέρδικες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, ορτύκια, στρουθοκάμηλους (του γένους Emu και Black Africa), άλογα ιππασίας, γαϊδουράκια, ελάφια, ζαρκάδια, χήνες, νεροχελώνες και φυσικά πολλά πολλά παπάκια που έτρεχαν εδώ κι εκεί. Τα παιδιά, ενθουσιασμένα από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, έπαιξαν με τα διάφορα παιχνίδια και την παιδική χαρά που υπάρχουν στον χώρο, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να ταΐσουν μόνα τους τα ήμερα ζώα που βρίσκονται στο αγρόκτημα.

DSC08533 DSC08535 DSC08542Κατά τη διάρκεια της επιστροφής, ο εφημέριος του Τσεραμιού εκ μέρους των κατηχητριών και των δύο τμημάτων του Κατηχητικού Σχολείου, αφού ευχαρίστησε γονείς και παιδιά και για τη φετινή συμμετοχή τους στις κατηχητικές συνάξεις της Ενορίας του Τσεραμιού, τόνισε πόσο σημαντικό είναι, σε αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας εποχές, να εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας στο Θεό και στην Εκκλησία Του.

DSC08551 DSC08559 DSC08561Αξίζει να σημειωθεί πως και αυτή τη φορά δεν έλειψαν τα τραγούδια, τα κεράσματα, και τα ανέκδοτα για μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι αφού καταχάρηκαν με την εκδρομή τους, ανανέωσαν τις συναντήσεις τους για τον ερχόμενο Οκτώβριο!

DSC08571 DSC08600 DSC08640Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κάνοντας κλικ εδώ:

Φωτογραφίες: π.Π.Λ, Αφροδίτη Θεοφανοπούλου