28/03/2024

RSS

Επιτυχημένο το μουσικό αφιέρωμα για τα 150 + 1 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Κρυστάλλη

15/04/2019

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Κρυστάλλη, που διοργανώθηκε από την Ενορία Αγίου Νικολάου Κοκκινόρραχης, με συνδιοργανωτές το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου μας. Το αφιέρωμα με τίτλο «Παρακαλώ σε Σταυραητέ» πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, στον Κλαδά, το πρωινό της Κυριακής, 14ης Απριλίου, με αφορμή τα 150+1 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή.

Εγκάρδιο χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης.

DSC_7597 DSC_7601 DSC_7605 DSC_7615 DSC_7625 DSC_7627Η κ. Μαριλένα Θεοφιλάκου, φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, που είχε και την επιμέλεια της παρουσίασης, μίλησε στην αρχή για τον ποιητή, δίνοντας τον άξονα της σύντομης ζωής του, της γεμάτης αγωνιστικό φρόνημα για την πατρίδα και ζήλο για ουσιαστική πνευματική δημιουργία. Γεννημένος στο Συρράκο το 1868, κυνηγήθηκε από τους Τούρκους στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα και κατέφυγε στην Αθήνα. Οι σκληρές συνθήκες της καθημερινής εργασίας του σε τυπογραφεία και στους Σιδηροδρόμους σωματικά τον κατέβαλαν. Αρρώστησε από φυματίωση. Ο ακαταπόνητος ζήλος του για μελέτη και συγγραφή ήταν άσβεστος ώς το τέλος. Πέθανε στην Άρτα στα εικοσιέξι του χρόνια, στις 22 Απριλίου του 1894, στο σπίτι της αδερφής του, ξημερώνοντας η Μεγάλη Πέμπτη.

DSC_7633 DSC_7658 DSC_7662 DSC_7677 DSC_7688 DSC_7703Στη συνέχεια, ακολούθησε το μουσικό αφιέρωμα για τον ποιητή, γραμμένο από την κ. Αναστασία Κόκκινου, Αρτηνή στην καταγωγή, μουσικό του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Επιλεγμένα κείμενα από επιστολές του ποιητή και μικρά αποσπάσματα από τη μυθιστορηματική του βιογραφία «Ο Τσέλιγκας», γραμμένη από τον Μιχαήλ Περάνθη, που διάβασαν η κ. Μαριλένα Θεοφιλάκου και η Κωνσταντίνα Κατσαφάνα, εναλλάσσονταν με μελοποιημένα ποιήματα, ακολουθώντας τη σύντομη ζωή του.

DSC_7724 DSC_7752DSC_7760DSC_7729 DSC_7742 DSC_7752 Το αφιέρωμα αυτό, γραμμένο το 1987, παρουσιάστηκε φέτος για πρώτη φορά. Στο πιάνο συνόδευσε η κ. Χαρίκλεια Βαδάκογλου-Βελισσάρη, υπεύθυνη της Ενοριακής Χορωδίας της Κοκκινόρραχης, καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. Φλάουτο και κλαρινέτο έπαιξε η Ευγενία Βρέλλη, δασκάλα και μουσικός, απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.

Κατά σειρά, ακούστηκαν τα μελοποιημένα ποιήματα:

• Ανάθεμά σε ξενητειά, ερμηνευμένο από την κ. Χαρίκλεια Παπαδοπούλου, καθηγήτρια παραδοσιακής μουσικής του μουσικού σχολείου Σπάρτης, συνεργάτιδα της Ενοριακής Χορωδίας της Κοκκινόρραχης.
• Ήτον εκείνος ο καιρός, από την Ενοριακή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της κ. Χ. Βαδάκογλου-Βελισσάρη.
• Ο Χορός της Λαμπρής, από την Ειρήνη Καμαρινού και την Κωνσταντίνα Κατσαφάνα, μαθήτριες της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης
• Αμπέλι μου πλατύφυλλο (το τραγούδι του τρυγητού), από τη κ. Χ. Παπαδοπούλου και την Ενοριακή Χορωδία.
• Το φίλημα, από τον Παναγιώτη Γρίβα, μαθητή της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.
• Το κέντημα του μαντηλιού, από την Ειρήνη Καμαρινού και την Κωνσταντίνα Κατσαφάνα.
• Το μαρμαρωμένο βασιλόπουλο, από την Αδαμαντία Μαυρομίχαλου, δασκάλα Ειδικής Αγωγής, παλαιά μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.
• Εγώ για σένα τραγουδώ (τραγούδια δίστιχα) από τον Παναγιώτη Γρίβα.
• Στο Σταυραητό, τσάμικο, από την Ενοριακή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση της κ. Χ. Παπαδοπούλου.

DSC_7789 DSC_7804 DSC_7814 DSC_7817 DSC_7834 DSC_7871Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με το τραγούδι Κάποια Λαμπρή, σε στίχους και μουσική της κ. Αναστασίας Κόκκινου, που συμπυκνώνει τη ζωή του ποιητή. Ερμηνεύτηκε από την ίδια και τις μαθήτριές της Ειρήνη Καμαρινού και Κωνσταντίνα Κατσαφάνα. Η συγκίνηση των εκλεκτών παρευρισκομένων κορυφώθηκε στην τελευταία στροφή, που επανέλαβε απαγγέλλοντας και η χορωδία, απηχώντας την ευχή του Κώστα Κρυστάλλη:

«Κάποια Λαμπρή, πού ’ναι ανέσπερο το φως, / κάποια Λαμπρή που θ΄ αγαπάς και θ’ αγαπιέσαι, / να ρθεί για πάντα να σε πάρει ο Σταυραητός / στα δυο φτερούγια του, στα ουράνια να γεννιέσαι…»

Βούρκωσαν μάτια συντελεστών και ακροατών, σε μια απόλυτη μέθεξη, ένιωσαν την καρδιά του ποιητή να χτυπά.

«Ο Κρυστάλλης είναι στην καρδιά της Σπάρτης, γιατί είναι στην καρδιά της ζωής, στην καρδιά της ελληνικής λαϊκής ψυχής, είναι αδερφός και φίλος», είπε φανερά συγκινημένη η κ. Α. Κόκκινου.

DSC_7871Το αφιέρωμα έκλεισε ο πατήρ Συμεών Παπαγεωργίου, Εφημέριος του Αγίου Νικολάου Κοκκινόρραχης. Αναφέρθηκε με τον ουσιαστικό του λόγο στη διαχρονική αξία του Κώστα Κρυστάλλη και ευχαρίστησε τους συντελεστές και τους συνδιοργανωτές.

Το φιλόξενο αμφιθέατρο, στολίδι για τη Σπάρτη, κοσμούσαν δύο πρωτότυπα σχέδια μαθητών του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης, πορτρέτα του ποιητή: του Σάββα Μάζη (Α΄ Γυμνασίου), που χρησιμοποιήθηκε και στην αφίσα της εκδήλωσης, και της Βασιλικής Δεμέστιχα (Γ ΄ Γυμνασίου).

Την ηχοληψία επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Βαχαβιώλος και ο Ανδρέας Σκιαδάς, μουσικοί του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης.