28/03/2024

RSS

Τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στον Σεβ. Ποιμενάρχη μας

24/12/2018

Με παιδικές φωνές και χορωδίες γέμισε την παραμονή των Χριστουγέννων το Επισκοπείο στη Σπάρτη. Τα παραδοσιακά κάλαντα, αλλά και εορταστικά τραγούδια, έψαλλαν στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο κληρικοί και ιερομόναχοι, στρατιώτες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Εφοδιασμού Μεταφορών, τρόφιμοι του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης, αντιπροσωπεία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, Ενοριακές χορωδίες, Κατηχητικά Σχολεία και ομάδες παιδιών, που αυθόρμητα χτύπησαν τη πόρτα του Επισκοπείου.
Πιο συγκεκριμένα, η  παραμονή των Χριστουγέννων ξεκίνησε στη Σπάρτη με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να χοροστατεί στον Όρθρο και στην ακολουθία των Μεγάλων Βασιλικών Ωρών, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας. Στη συνέχεια τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.
Ακολούθως δημιουργήθηκε εορταστική ατμόσφαιρα στο Επισκοπείο, με τον Σεβασμιώτατο, όπως συνηθίζεται, να ακούει τα Κάλαντα από όλους όσοι είχαν την καλή διάθεση να τον επισκεφθούν για το λόγο αυτό.
Την αρχή έκανε η χορωδία του Κέντρου Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών. Οι στρατευμένοι ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά τους ευχήθηκαν χρόνια πολλά στο Σεβασμιώτατο, ο οποίος με τη σειρά του τους συνεχάρη, τους έδωσε τις πατρικές του ευχές για ευλογημένα Χριστούγεννα, καλή χρονιά και καλό υπόλοιπο θητείας, ενώ ακολούθησε μικρό κέρασμα.
Ακολούθησαν οι κατηχητικές συντροφιές του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας με τη συνοδεία των κατηχητών τους. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συνεχάρη και ευχαρίστησε τα παιδιά για την παρουσία τους, ενώ τους απηύθυνε πατρικά λόγια αγάπης.
Συγκινητική ήταν η επίσκεψη ομάδας τροφίμων του Ασύλου Ανιάτων Σπάρτης με τη συνοδεία εργαζομένων και επικεφαλής τον Διευθυντή του Ιδρύματος Πρωτ. Ιωάννη Προφύρη. Οι τρόφιμοι έψαλαν τα κάλαντα και στη συνέχεια προσέφεραν στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας ένα όμορφο δώρο, που οι ίδιοι είχαν φιλοτεχνήσει με τη βοήθεια εκπαιδευτικών του Ιδρύματος.
Με ιδιαίτερο τρόπο έψαλλε παραδοσιακά κάλαντα από διάφορες περιοχές της Πατρίδας μας η αντιπροσωπεία της Ενορίας Τσεραμιού με την εξαιρετική χορωδία της και με επικεφαλής τον εφημέριο του χωριού π. Παναγιώτη Λάτση..
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η χορεία καλλικέλαδων πατέρων της αδελφότητας της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων με επικεφαλής τον Καθηγούμενο Πανοσ. Αρχ. Εφραίμ Μιλτιάδου, που έψαλλαν το απολυτίκιο και το κοντάκιο της εορτής των Χριστουγέννων.
Αμέσως μετά,  τα παραδοσιακά κάλαντα της Πελοποννήσου, αλλά και της Σμύρνης, έψαλλαν οι καθηγητές και κάποιοι σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ‘’Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος’’ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην εορταστική ατμόσφαιρα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης, που παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο κάλαντα από τρεις περιοχές της Πατρίδας μας. Την παρουσίαση αυτή παρακολούθησε και ο ευεργέτης του τόπου μας κ. Ευστάθιος Βαλιώτης, που εκείνη την ώρα επισκεπτόταν τον Σεβασμιώτατο για να του ευχηθεί για τις άγιες ημέρες που ακολουθούν. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων και την Διευθύντριά του κ. Πολυτίμη Πολυχρονάκου για την επί σειρά ετών προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Παράλληλα μίλησε με κολακευτικά λόγια για τον ομογενή μας κ. Βαλιώτη, ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού ξεκινώντας φτωχός από πολύτεκνη οικογένεια της Βορδόνιας, κατάφερε να μεγαλουργήσει στις Η.Π.Α, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του τον οποίο έχει ευεργετήσει ποικιλοτρόπως και μάλιστα προτίθεται να συνεχίσει αυτή την θεάρεστη προσφορά του και στο μέλλον.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας δεν έκρυψε τη χαρά του από τις αυθόρμητες επισκέψεις παιδιών στο Επισκοπείο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

DSC00003 (2) DSC00005 (2) DSC00007 (2) DSC00013 (2) DSC00020 (2) DSC00025 (2) DSC00031 (2) DSC00034 (2) DSC00042 (2) DSC00047 (2) DSC00052 (2) DSC00054 (2) DSC00058 (2) DSC00061 (2) DSC00064 (2) DSC00067 (2) DSC00071 (2) DSC00073 (2) DSC00078 (2) DSC00079 (2)