17/11/2018

RSS

Εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Πρωτοδιακόνου π. Γρηγορίου Βλαχάκη και απονομή οφφικίου

26/02/2017

045Το πρωί της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου 2017, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή αρκετών ιερέων και των τεσσάρων ιεροδιακόνων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Πρωτοδιακόνου π. Γρηγορίου Βλαχάκη. Ο Πρωτοδιάκονος στην ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι την μοναδική αυτή στιγμή τον συνέχει βαθύ δέος και τον διακατέχει ιερός φόβος αναλογιζόμενος το βάρος της ευθύνης που επωμίζεται στους ώμους του ως ιερέας του Υψίστου. Εν συνεχεία εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι στάθηκαν δίπλα του και τον βοήθησαν σε κάθε βήμα της ζωής του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πάτερα του π. Δημήτριο Βλαχάκη, εφημέριο Μεταμορφώσεως Μολάων, στη μητέρα του και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του καθώς και στον πνευματικό του Πανοσ. Αρχ. π. Γεράσιμο Πετρολέκα, Αρχιερατικό Επίτροπο και εφημέριο Μολάων. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του απευθύνθηκε στον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Ευστάθιο εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αγάπη και τη στοργή με την οποία τον περιέβαλε, η οποία μόνο με την πατρική δύναται να συγκριθεί, καθώς και για την πολύτιμη πνευματική καθοδήγηση και την καλλιέργεια της κλίσης του προς την Ιεροσύνη. Τόνισε δε ότι πάντα τον θεωρούσε πρότυπο Ιεράρχη και ότι τα χρόνια που θήτευσε δίπλα του όχι μόνο επιβεβαίωσαν, αλλά και ενίσχυσαν την άποψή του. Παράλληλα συνειδητοποίησε ότι η οδός την οποία επέλεξε είναι δύσβατη, ακανθώδης, αλλά συνάμα φωτεινή και ωραία. Ολοκληρώνοντας το λόγο του παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο να εύχεται και να προσεύχεται, ώστε ο Κύριος να τον αναδείξει δόκιμο εργάτη του αμπελώνα Του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ξεκινώντας την ομιλία του γνωστοποίησε στο εκκλησίασμα ότι ο π. Γρηγόριος, ύστερα και από δική του επιθυμία, τοποθετείται στην Ενορία Κυπαρισσίου. Στη συνέχεια επισήμανε ότι ο κληρικός πρέπει να διακρίνεται από βαθιά πίστη στο Θεό και ταπεινοφροσύνη. Επίσης θα πρέπει να έχει θυσιαστική αγάπη για το ποίμνιό του, να βρίσκεται κοντά του σε κάθε ανάγκη, σε χαρές και σε λύπες, και να προσεύχεται για τη σωτηρία του. Ακολούθως επαίνεσε τον χειροτονηθέντα για το ήθος και την εν γένει πνευματική ζωή του καθώς και για τη προσφορά του κοντά στο Μητροπολίτη ως διάκονος, κατά τη διάρκεια της οποίας επέδειξε αξιέπαινο ζήλο, ταπεινότητα, διακριτικότητα και υπακοή, στοιχεία που τον καθιστούν πρότυπο προς μίμηση.

Πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον νεοχειροτονηθέντα, που είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής, το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.  Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την παράδοση, το αντίδωρο μοίρασε ο νέος Πρεσβύτερος, προκειμένου να δώσει την πρώτη ιερατική του ευλογία, αλλά και οι εκκλησιαζόμενοι να τον συγχαρούν και να του ευχηθούν να είναι πάντα άξιος.

002 004 007 011 013 015 016 017 020 021 023 025 028 031 034 040 044 046 048 049 051 052 054 056 059 070 072 074 077 079 083 085