20/11/2018

RSS

Κοπή Βασιλόπιτας Ιδρύματος Μολάων ‘’η Αγία Παρασκευή’’

16/01/2017

DSC_7259 DSC_7306 DSC_7316 DSC_7327 DSC_7348 DSC_7290 DSC_7213 DSC_7257

Το Ίδρυμα περιθάλψεως ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ ‘’η Αγία Παρασκευή’’ Μολάων πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 15 Ιανουαρίου 2017 εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτάς του.

Αρχικά τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Διευθυντής του Ιδρύματος π. Παναγιώτης Λεγάκης εκφωνώντας έναν ψυχωφέλιμο λόγο για την στόχευση που θα πρέπει να έχουμε ως Χριστιανοί το νέο έτος. Στη συνέχεια ευλόγησε την Βασιλόπιτα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσοι προσέφεραν τον οβολό τους στο ίδρυμα το περασμένο έτος συντελώντας στην εύρυθμη λειτουργία σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Πατρίδα μας. Παράλληλα ευχήθηκε στον Διευθυντή, το προσωπικό, τους τροφίμους του Ιδρύματος και όλους τους παρευρισκόμενους υγεία, χαρά και προκοπή το νέο έτος. Ακολούθησε η διανομή των κομματιών της πίτας από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα από την χορωδία του Γυμνασίου Μολάων υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας κ. Ανδρικοπούλου.

Τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η  Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κα. Τζανετέα, ο Δήμαρχος Δ. Μονεμβασίας κ. Τριχείλης , ο Αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων κ. Κοντοσταθάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Μονεμβασίας κα. Αλειφέρη, καθώς και οι Δημοτικοί σύμβουλοι κα. Σπυριδάκου, κ. Βουνελάκης και κ. Κουλουβάκος. Το παρόν έδωσαν, επίσης, δωρητές του Ιδρύματος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και πλήθος κόσμου.

 

Ακολουθεί η ομιλία του Διευθυντή του Ιδρύματος π. Παναγιώτη Λεγάκη:

Παναγιώτατε Ποιμενάρχα μας,

‘’Αγαπητοί πατέρες,

Εντιμότατοι Άρχοντες,

κυρίες και κύριοι φίλοι του Ιδρύματος,

αγαπητά μας παιδιά.

Αισθάνομαι την ανάγκη, εκπροσωπώντας τους τροφίμους και τους εργαζομένους σ’ αυτό το Ίδρυμα, να εκφράσω προς όλους σας τις ολόθερμες ευχές μας για μια καλή και ευλογημένη χρονιά γεμάτη υγεία, καθώς και τις ευχαριστίες μας για όσα έχετε κάνει για το Ίδρυμά μας κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, αλλά και στα δέκα εννέα χρόνια της λειτουργίας του.

Δώσατε τον καλύτερο εαυτό σας και προσφέρατε τα απαραίτητα για τη λειτουργία του Ιδρύματος. Η συμπαράστασή σας, υλική και ηθική, ήταν ευεργετική και έδωσε χαρά σ’ όσους ζουν και εργάζονται σ’ αυτό το χώρο. Γεμίσατε τις αποθήκες του με υλικά αγαθά και τις καρδιές των φιλοξενουμένων εδώ συνανθρώπων μας χαρά, με τις επισκέψεις και τις προσφορές σας.

Βρισκόμαστε και πάλι εδώ σήμερα στην αρχή ενός καινούργιου χρόνου, με την ευχή σας Παναγιώτατε, για να κόψουμε την πίττα του Ιδρύματός μας και να ζητήσουμε την ευλογία σας.

Πριν λίγες ημέρες ένας ακόμη χρόνος έφυγε. Ζούμε πλέον σε ένα νέο έτος. Η κάθε ώρα παραχωρεί την θέση της στην επόμενη. Ο ένας μετά τον άλλο θα κυλήσουν οι μήνες, οι μέρες, οι ώρες τα λεπτά. Κι ο χρόνος τρέχει αδιάκοπα. Σύντομα θα φύγει κι αυτός.

Τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και αρκετές ημέρες μετά από αυτήν η πιο συνηθισμένη ευχή που ακούμε και που εκφράζει τους πόθους και τα όνειρα των ανθρώπων, είναι η ευχή: «Καλή Χρονιά». Αυτές οι δυο λέξεις κλείνουν μέσα τους έναν ολόκληρο κόσμο από σκέψεις και συναισθήματα, από ελπίδες και προσδοκίες. «Καλή Χρονιά»! Τι δεν θα έδιναν οι άνθρωποι για να ζήσουν τις τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες του νέου χρόνου ξένοιαστα και ειρηνικά, χωρίς άγχος και σκοτούρες, χωρίς αποτυχίες και θλίψεις, χωρίς πόνους και βάσανα; Τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες ευτυχίας και προόδου, ένα αδιάκοπο πανηγύρι χαράς και ένα κομμάτι ζωής παραδεισένιας. Αυτή είναι η γλυκιά νοσταλγία του σημερινού ανθρώπου, που κουράστηκε να κυνηγά το άπιαστο πουλί της ευτυχίας.

Αμέτρητοι οι πόθοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν κι αμέτρητοι οι πόνοι, που πρέπει να θεραπευτούν το 2017. Ο άρρωστος να γιατρευτεί, ο φυλακισμένος να αποφυλακιστεί, ο άστεγος να βρει στέγη, ο φτωχός να αποχωριστεί την ανέχεια, ο σκλάβος να ελευθερωθεί, ο μετανάστης να ξαναγυρίσει στην Πατρίδα, ο αδικημένος να δικαιωθεί, ο αμαρτωλός να συγχωρηθεί. Όχι πλέον πόλεμοι και σεισμοί, όχι ναυάγια και θεομηνίες, όχι ατυχήματα και θάνατοι, όχι δάκρυα και αναστεναγμοί. Ατέλειωτη είναι η ποικιλία των ανθρώπινων πόνων και πόθων, και ο «χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός». Σε εκείνον τα αναθέτουμε όλα.

Ποιήματα, τραγούδια, έθιμα, παιγνίδια, διηγήσεις και όλες σχεδόν oι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις σχετίζονται μ” αυτήν την προσδοκία της «Καλής Χρονιάς». Όμως η κάθε χρονιά δεν εξαρτάται από τα προαισθήματα των άνθρώπων. Δεν είναι υπόθεση της «Τύχης», ούτε μπορεί να επηρεαστεί από τις προλήψεις και τις πρωτοχρονιάτικες συνήθειες και τις προγνωστικές ανακοινώσεις των αστρολόγων. Αντίθετα τις περισσότερες φορές ο χρόνος διαψεύδει τις όμορφες αυτές ελπίδες, με τις αναπάντεχες μπόρες της ζωής. Καθημερινές τρικυμίες και αλλεπάλληλα κύματα συγκλονίζουν το σκάφος της υπάρξεώς μας και μας φέρνουν τόσο κοντά στο ναυάγιο, που μας αναγκάζουν να λησμονήσουμε την «Καλή Χρονιά».

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τα όνειρα και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν «Καλές Χρονιές» και «Κακές Χρονιές». Υπάρχουν καλές και κακές πράξεις, καλοί και κακοί άνθρωποι. Κάθε χρόνος είναι ένα πολύτιμο δώρο του Θεού. Είναι ένα ολοκάθαρο κρυστάλλινο ποτήρι αδειανό, πού εμείς το γεμίζουμε με τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Οι καθαρές ψυχές, που πιστεύουν στον Θεό και αγαπούν τον πλησίον, γεμίζουν το ποτήρι του χρόνου με το νέκταρ της καλοσύνης και νιώθουν την αληθινή χαρά της «Καλής Χρονιάς». Ενώ οι ψυχές, που πλανώνται στο σκοτάδι της κακίας, γεμίζουν το ποτήρι του χρόνου με τον βόρβορο της αδικίας και του μίσους, και απολαμβάνουν τις πικρές εμπειρίες μιας «Κακής Χρονιάς», βυθισμένης στην δυστυχία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι άλλα σκέφτονται, άλλα αισθάνονται και άλλα κάνουν τις πρώτες και τις τελευταίες ώρες κάθε χρόνου. Δέν αρχίζουν και δεν τελειώνουν την χρονιά με την μνήμη του Θεού, με την μνήμη των αμαρτιών τους και την μνήμη του θανάτου. Αντίθετα, διασκεδάσεις και κοσμικές εκδηλώσεις, μανιώδης χαρτοπαιξία, μέθες, ληστείες, , αδικίες και τα παρόμοια, ανοίγουν και κλείνουν την κάθε χρονιά.

Ας μην γελοιόμαστε όμως, όπως στρώνει κανείς έτσι και κοιμάται. Η «καλή Χρονιά» εξαρτάται από τα έργα μας και από τον τρόπο της ζωής μας. Και κυρίως εξαρτάται από την ευλογία του Θεού, γιατί Εκείνος ορίζει «χρόνους και καιρούς». Θα έλεγε κάποιος, πως μοιάζουμε με τον Τάνταλο, τον ήρωα της αρχαίας μυθολογίας, ο οποίος ήταν καταδικασμένος να ζει σε μια λίμνη, αλλά ενώ διψούσε κι έσκυβε να πιεί νερό, το νερό έφευγε από μπροστά του και πάντα έμενε διψασμένος. Διψασμένοι για αληθινή χαρά και ευτυχία είμαστε οι σημερινοί άνθρωποι, ενώ δίπλα μας είναι η Πηγή, ο Λυτρωτής Χριστός. Αρκεί να τον πιστέψει και να τον πλησιάσει κάθε ψυχή. Εκείνος είπε: «Εγώ ειμί η ζωή» και είναι πράγματι η πηγή της ζωής. Κοντά Του και μαζί Του η ζωή γίνεται όμορφη, παίρνε νόημα και ουσία. Μαζί του ο χρόνος κυλά ευχάριστα. Η παρουσία Του είναι που κάνει την Χρονιά καλή, χαρούμενη και ευτυχισμένη.

Αν ο χρόνος που πέρασε δεν ήταν τόσο καλός και ευχάριστος φταίμε εμείς και οι επιλογές μας. Φταίμε εμείς για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Είμαστε υπόλογοι για την κατάσταση στην οποία έχουμε φθάσει. Φταίμε όλοι γιατί καταργήσαμε το Θεό. Στη θέση της Εκκλησίας βάλαμε τις Στοές… αντικαταστήσαμε το Γάμο με συμβολαιογραφική πράξη (σύμφωνο συμβίωσης), τη Μάνα με την τηλεόραση, τα παιδιά με τα σκυλιά, τον Πνευματικό με τα μέντιουμ και τον ψυχολόγο, τη θεία Λειτουργία με κολυμβητήρια, την προσευχή με τη γιόγκα, την νηστεία με τις δίαιτες του διατροφολόγου και το Χριστό με το χρυσό. Έτσι άδειασε η ψυχή μας. Η κρίση η μεγάλη δεν είναι που δεν ευημερούμε, αλλά είναι που δεν μετανοούμε. Αποτέλεσμα της αμετανοησίας μας, είναι η οικονομική κρίση, η οποία υποδέχθηκε την ηθική.

Ευχηθείται Παναγιώτατε, ο νέος χρόνος, νά είναι αγιότερος, φιλανθρωπικότερος καί οι καρδιές μας νά εἶναι γεμάτες μέ ἀρετή καί θυσιαστική ἀγάπη, ἔχοντας ὡς πρότυπα τόν Κύριό μας, πού θυσιάστηκε γιά ἐμᾶς!

Ευχηθείται το Νέον Έτος της συγκαταβάσεως του Κυρίου, να είναι για όλους μας, τους άρχοντες και τους αρχόμενους, τους κληρικούς και τους λαϊκούς, τους συμπαθέστατους τροφίμους , τους εργαζομένους και   τις οικογένειές τους, και για το ανθρώπινο γένος, ένα έτος

-γεμάτο υγεία και ουράνιες ευλογίες· -ειρηνικό και ελπιδοφόρο· -φορέας ουρανίων δωρεών· -έτος μετανοίας και σωτήριο.’’

 

(το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την ιστοσελίδα pakialakonias.gr)