29/03/2024

RSS

Μεγάλη δωρεά του ζεύγους Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη στην Εκκλησία της Αμερικής

18/11/2016

2016-11-16_1314_44Δέκα εκατομμύρια δολάρια προσέφερε το ζεύγος Ευσταθίου και Σταματικής Βαλιώτη για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ στο Φάρμινγκτέιλ του Λονγκ Αϊλαντ. Η δωρεά αυτή είναι η μεγαλύτερη προς τον Οίκο Ευγηρίας και ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 58ου επισήμου δείπνου που παρατέθηκε το βράδυ της Κυριακής 13 Νοεμβρίου 2016 στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης και το οποίο είχε ως τιμώμενα πρόσωπα τους δωρητές.

Μόλις ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης ανακοίνωσε τη δωρεά, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος αναφώνησε «Αξιος» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αρχιεπισκοπής προς τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο.«Απόψε γράψαμε Ιστορία», αναφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, ο οποίος τόνισε ότι ο Ευστάθιος Βαλιώτης «προσφέρει το καλό και τις υπηρεσίες του με κάθε τρόπο».

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, η ανάγκη νέων εγκαταστάσεων για το εν λόγω ίδρυμα ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα άλλο πολυδάπανο έργο, όπως είναι ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν, προϋπολογισμού 39 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και οι ζημιές στο «Ιονικό Χωριό» που ανέρχονται στα 1,5 εκατομμύριο δολάρια.«Δεν έχουμε δικαίωμα να περιοριστούμε μόνο στον Αγιο Νικόλαο», είπε ο κ. Δημήτριος, τονίζοντας ότι όλες οι δομές είναι σημαντικές.

«Σεβαστείτε τα χρήματά μας» Στην ομιλία του, ο κ. Βαλιώτης στάθηκε αρχικά στη σημασία του έργου, αναφέροντας πως «είναι ένα σπίτι για τους ηλικιωμένους μας αλλά ίσως στο μέλλον και για εμάς», για να επισημάνει πως πολλοί εύποροι ομογενείς διστάζουν να δωρίσουν χρήματα σε κοινότητες και ενορίες.

«Μίλησα με κάποιον πολύ εύπορο ομογενή, χωρίς να συστηθώ. Τον ρώτησα για ποιον λόγο δεν δωρίζει χρήματα σε ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς. Μου είπε πως δεν υπάρχει υποδομή, το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και οι ιερείς χρησιμοποιούν τα χρήματα κατά το δοκούν», εξιστόρησε ο κ. Βαλιώτης, διευκρινίζοντας πως δεν θεωρεί «όλους τους ιερείς το ίδιο», αντιτείνοντας όμως πως«υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να αλλάξουν».

«Ισως πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός για τις δωρεές. Εγώ ζω σαν χριστιανός, έστω με τις αδυναμίες μου. Ανταποδίδω την βοήθεια που μου προσέφερε η πίστη, αλλά έχω λόγο να τα πω αυτά. Τα χρήματά μας τα βγάλαμε με κόπο. Σεβαστείτε τα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κ. Σταματική Βαλιώτη, που χαρακτήρισε την βραδιά σημαντική για «εμάς, την οικογένειά μας και τα περήφανα γηρατειά» και προανήγγειλε την άμεση λειτουργία ενός Ιδρύματος το οποίο θα στηρίξει την ελληνική παιδεία, επίσης χρηματοδοτούμενο από τον σύζυγό της και την ίδια. «Ηδη ένα εκατομμύριο δολάρια έχουν κατατεθεί για τις ανάγκες των Ελληνικών Γραμμάτων. Το Ιδρυμα αυτό θα στηρίξει την ελληνική γλώσσα, την Ορθοδοξία και τον Πολιτισμό» ,είπε η κ. Βαλιώτη. Καταλήγοντας από την πλευρά του, ο κ. Ευστάθιος Βαλιώτης κάλεσε τις εκκλησίες «να ανοίξουν τις πόρτες για τους Έλληνες και να μην αποτελούν κλειστό κλαμπ», παροτρύνοντας να αξιοποιηθούν Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί από όλους τους κλάδους.

Ξεκινούν δωρεές για το νέο Ιδρυμα

Τα δέκα εκατομμύρια δολάρια που δώρισε η οικογένεια Βαλιώτη καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά όχι το σύνολο του κόστους της ανακαίνισης του κτιρίου που θα στεγάσει τις νέες εγκαταστάσεις του Saint Michael’s Home. Ειδικότερα, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια, και ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για να αντληθούν μεγάλες ή μικρότερες δωρεές. «Υποστηρίξτε το έργο, γιατί αυτό το πρότζεκτ θα αλλάξει τη ζωή των Ελληνορθόδοξων ηλικιωμένων. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαμερίσματα, νοσοκομειακά κρεβάτια και εκκλησάκι», τόνισε η κ. Χάιδω Μιχάλτση, πρόεδρος του Δ.Σ. του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ. Το νέο κτίριο βρίσκεται στο Λονγκ Αϊλαντ και θα φιλοξενεί έως 160 ένοικους, παρέχοντας αισθητά αναβαθμισμένη ποιότητα υπηρεσιών. Επίσης, έγινε γνωστό πως εξαιτίας του κορεσμού στην παρούσα εγκατάσταση του Γιόνκερς, ένας αριθμός των τροφίμων μεταφέρεται αναγκαστικά σε άλλα πολιτειακά ιδρύματα, χωρίς ελληνόφωνο προσωπικό και επαφή με την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club, έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Μελόης κ. Φιλόθεος, η πρόεδρος της HANAC Ευαγγελία Ντούρη και η Εισαγγελέας της κομητείας Νάσο, Μάντλιν Σίγκα.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

2016-11-16_245_33 2016-11-16_399_11 2016-11-16_576_22