28/03/2024

RSS

Προσκυνηματική εκδρομή ενοριών Σελλασίας και Κονιδίτσας

04/08/2015

13

01

03

10

20150731_191115

14

 

 

 

 

 

 

 

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου πραγματοποίησε και φέτος η ενορία Σελλασίας την καθιερωμένη ετήσια προσκυνηματική εκδρομή της από Πέμπτη 30/7 έως Σάββατο 1/8. Αυτή τη φορά, και με παρέα την ενορία της Κονιδίτσας, κινηθήκαμε βόρεια όπου και τύχαμε πολλών και ιδιαιτέρων ευλογιών.
Πρώτη πνευματική στάση το Ιερό Ησυχαστήριο του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του προσφάτως καταχθέντος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, καθώς και τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου που φυλάσσονται στο καθολικό της Μονής. Μετά το κέρασμα από τις αδελφές οι προσκυνητές επισκέφτηκαν την έκθεση της Μονής όπου και προμηθεύτηκαν ψυχωφελή βιβλία ή άλλες ευλογίες.
Επόμενη σύντομη, αλλά ευλογημένη, στάση η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Εκεί, εκτός από την ευλογία που είχαμε να προσκυνήσουμε στο Ναό, δεχτήκαμε κέρασμα στο αρχονταρίκι και η υπεύθυνη αδελφή μας μίλησε για το ιστορικό της Μονής, καθώς και μοιράστηκε μαζί μας ωφέλιμες πνευματικές συμβουλές από τον πρώτο πνευματικό γέροντα της αδελφότητας Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη και όχι μόνο.
Οι ευλογίες συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα, με κορυφαία την εμπειρία του περίπλου του Αγίου Όρους. Αφού φτάσαμε στην Ουρανούπολη, επιβιβαστήκαμε στο καραβάκι το οποίο μας ξενάγησε από την κοντινότερη δυνατή απόσταση στις παράλιες μονές του Αγιώνυμου Όρους (Ι.Μ.Δοχειαρίου, Ι.Μ.Ξενοφώντος, Ι.Μ.Αγίου Παντελεήμονος, Ι.Μ.Ξηροποτάμου, Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρας, Ι.Μ.Οσίου Γρηγορίου, Ι.Μ.Αγίου Διονυσίου, Ι.Μ.Αγίου Παύλου).
Η ομορφιά του τοπίου καθώς και το δέος που προκαλούν τα “εργαστήρια” αυτά της ορθόδοξης άσκησης εντυπώθηκαν στη μνήμη όλων μας και η “περιήγηση” του Αγίου Όρους ολοκληρώθηκε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου, στην Ιερισσό, όπου είχαμε τη μοναδική εμπειρία μιας ψηφιακής στερεοσκοπικής παρουσίασης, ένα μαγευτικό εντυπωσιακό τρισδιάστατο ταξίδι στα άδυτα του Αγίου Όρους.
Μετά το μεσημεριανό γεύμα στην Ιερισσό και πριν την επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση, επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, όπου και λάβαμε τη συγκινητική παρηγορία της ευωδίας του Ιερού του Λειψάνου καθώς και την ευλογία να προσκυνήσουμε και λείψανα των Αγίων Γρηγορίου του Καλλίδη και Ανυσίας.
Το Σάββατο, τρίτη και τελευταία μέρα της εκδρομής μας, προτού αναχωρήσουμε από την όμορφη συμπρωτεύουσα, είχαμε την ευλογία να επισκεφτούμε το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και να προσκυνήσουμε το ιερό λείψανο του αγίου αυτού άνδρα, του δεινού θεολόγου και φιλοσόφου που υπερασπίστηκε τις αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως.
Κατόπιν, αφήσαμε πίσω μας τη Θεσσαλονίκη και κατευθυνθήκαμε προς το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, όπου η παραστατική παρουσίαση από τον ιδιαίτερα καταρτισμένο ξεναγό μας βοήθησε να εκτιμήσουμε ακόμα περισσότερο τους πολιτισμικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο χώρο.
Τελευταία πνευματική ανάσα δροσιάς, η στάση στο προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη. Τόσο ο χώρος με την απίστευτη φυσική ομορφιά του, όσο και ο Ναός καθώς και το Αγίασμα σε μια μικρή και ιδιαίτερη σπηλιά εκεί κοντά, σφράγισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ταξίδι μας, που πιστεύουμε θα μείνει αξέχαστο σε όλους.
Ευχόμαστε οι ευλογίες των Αγίων που συναντήσαμε σ’ αυτό μας το οδοιπορικό να μας συντροφεύουν και να μας δυναμώνουν στον αγώνα που ο καθένας έχει μπροστά του.

Εφημέριος Σελλασίας
π.Νικόλαος Τσέτσεκας