26/02/2021

RSS

Εορτή Λήξης Β΄ Κατασκηνωτικής περιόδου αγοριών στην Ταϋγέτη

23/07/2015

Με επιτυχία και μέσα σε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου 2015, στις άρτιες εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας στην Ταϋγέτη, η εορτή λήξης της Β΄ κατασκηνωτικής περιόδου των αγοριών, που φιλοξένησε εκατό παιδιά ηλικίας 14-17 ετών.

Μέσα στον ειδυλλιακό χώρο των κατασκηνώσεων, που βρίσκονται πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Ταϋγέτης, τα παιδιά πέρασαν όμορφες στιγμές, γεμάτες με πλούσιες δραστηριότητες και ευκαιρίες πνευματικού ανεφοδιασμού. Αξιέπαινοι για την διαρκή καθοδήγηση και φροντίδα τους προς τα παιδιά, ήταν ο αρχηγός κ. Βαγγέλης Θεοδώρου, ο υπαρχηγός κ. Γιάννης Κατσούλης και ο υπεύθυνος ιερέας π. Θεόφιλος Μαντζαβράκος, οι οποίοι είχαν άξιους συμπαραστάτες τους ομαδάρχες: Γιάννη Θηβαίο, Χρήστο Κοντό, Δημήτρη Πουλοκέφαλο, Βασίλη Καραμπάτο, Νίκο Φαρλέκα, Παναγιώτη Μανιατάκο, Παναγιώτη Νικολόπουλο, Πέτρο Βαχαβιώλο και Νίκο Γιάνναρη.

Η εορτή της λήξης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου, άλλων επίσημων προσκεκλημένων, γονέων, συγγενών και φίλων των παιδιών, οι οποίοι χειροκρότησαν θερμά το λιτό και μεστό μηνυμάτων πρόγραμμα των κατασκηνωτών.

048
045
006
018
009
037
041

056

012

060

065

077

093

083

086

111

113

118

 

 

 

 

 

 

 

Το λόγο αρχικά έλαβε ο αρχηγός της περιόδου κ. Βαγγέλης Θεοδώρου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που κατέβαλαν τόσο το αρχηγείο, όσο και τα στελέχη, προκειμένου τα παιδιά όχι μόνο να διασκεδάσουν, να παίξουν και να τραγουδήσουν, αλλά και να ωφεληθούν πνευματικά. Συγκεκριμένα μίλησε για το κοινό θέμα όλων των φετινών κατασκηνωτικών περιόδων, την Αγιότητα, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται ένας ανέφικτος στόχος στις ημέρες μας. Επίσης αναφέρθηκε στους σύγχρονους Αγίους της Εκκλησίας μας, που μας παραδειγματίζουν και μας καθοδηγούν.

Ακολούθως μίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων, π. Συμεών Παπαγεωργίου, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας σε όλους όσοι συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην φετινή λειτουργία των Κατασκηνώσεων παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισε με τον πάντα ωφέλιμο και μελίρρυτο λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ευστάθιος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της κατασκηνωτικής περιόδου για την προσφορά και την θυσιαστική αγάπη τους, συνεχάρη τα παιδιά για την άψογη παρουσία τους. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην Αγιότητα και στο πώς αυτή μπορεί να κατακτηθεί στην εποχή μας.

Μετά το πέρας της γιορτής τα παιδιά έλαβαν από τον Σεβασμιώτατο ως δώρο το νέο βιβλίο του με τίτλο «Ὄρη τά ὑψηλά ταῖς ἐλάφοις…», που αναφέρεται στις κατασκηνώσεις της Ταϋγέτης, ενώ προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ακολουθεί το κείμενο της ευχαριστήριας ομιλίας του π. Συμεών Παπαγεωργίου:

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες, Εντιμότατοι Άρχοντες, Αγαπητοί γονείς, Αγαπημένα μας παιδιά,

Σ’ αυτήν την ευλογημένη Κατασκήνωση, όπου μας μαγεύει το φυσικό περιβάλλον φιλοξενήθηκαν δωρεάν μέχρι τώρα σε τρεις περιόδους, για τριάντα ημέρες, πάνω από 300 παιδιά, ενώ από αύριο άλλα 110 κορίτσια θα συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της κατασκήνωσης μας. Παιδιά από όλη την Λακωνία και όχι μόνο, όπου κάτω από την στοργική αγκαλιά της τοπικής μας Εκκλησιά ενώθηκαν για να υμνήσουν και να δοξολογήσουν μαζί τον Τριαδικό Θεό μας.
Αξίζει να σημειωθεί, η παρουσία σας Σεβασμιώτατε στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα όλων των Περιόδων. Παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμα σας, συναντηθήκατε με τους νέους μας, και εκφράσατε το αμέριστο πατρικό Σας ενδιαφέρον, αλλά και συζητήσατε μαζί τους, δείχνοντας τους, την στοργή της Μητροπόλεως μας για την νεότητα. Σας ευχαριστούμε και για το γεύμα που προσφέρατε στα παιδιά αυτής της περιόδου. Ευχόμαστε ο Θεός να σας χαρίζει υγεία, σωματική και πνευματική, για να συνεχίζεται να μας προσφέρετε την αμέριστη αγάπη Σας.
Στην προσπάθεια αυτή της Μητροπόλεως μας, με ευαισθησία και ενδιαφέρον πολλοί παράγοντες και γονείς βοήθησαν με τις προσφορές τους για την καλή και άψογη λειτουργία της κατασκηνώσεως μας.
Επομένως, νιώθουμε επιτακτικό το χρέος να εκφράσουμε τα ευγνώμονα αισθήματά μας προς:
Το Κ.Ε.Ε.Μ. Σπάρτης και το Διοικητή του, ταξίαρχο κ. Δημήτριο Σκορδά, για την πολύτιμη ενίσχυση των Κατασκηνώσεών μας.
Την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα για την διάνοιξη ενός μέρος του δρόμου από τον Μυστρά προς την Ταϋγέτη, αλλά και για την πολύτιμη βοήθεια της στην συντήρηση του γηπέδου της κατασκήνωσης.
Για την συντήρηση του γηπέδου ευχαριστούμε και τον περιφερειακό σύμβουλο Λακωνίας κ. Ηλία Κανελλάκη του Αριστείδη, που διέθεσε τα φορτηγά για να έρθει το χαλίκι και τον κ. Σταύρο Κανελάκη που διέθεσε από το τριβείο του το χαλίκι και για την προσφορά του εις χρήμα.
Τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη, τον Αντιδήμαρχο του τέως Δήμου Μυστρά κ. Δημήτριο Αποστολάκο και τον τοπικό πρόεδρο Μυστρά κ. Δημήτριο Σκρουμπέλο για την διάθεση μηχανημάτων, για τον καθαρισμό του δρόμου και την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Σπάρτης κ. Σάββα Βελισσάρη για την διάθεση αθλητικού υλικού.
Ακόμη ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης και τον Διοικητή της κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο για τις ενημερωτικές επισκέψεις τους σε όλες τις περιόδου και για την προσφορά γευμάτων στα παιδιά από το προσωπικό τους βαλάντιο.
Ευχαριστούμε την Νέα Κίνηση Γυναικών για την προσφορά καθισμάτων και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν.Λακωνίας για τις ενημερωτικές επισκέψεις τους.
Ευχαριστούμε για την οικονομική τους ενίσχυση και την προσφορά τους σε τρόφιμα: τον κ. Δημήτριο Αθανασόπουλο, τον κ. Σταύρο Γιατράκο, τον αρεοπαγίτη κ. Γεώργιο Κοντό, τους ιατρούς κ. Ιωάννη Μιχαλόγγονα και Λάζαρο Σκάγκο, την κ. Μαρία Μαρκοπούλου, την πρεσβυτέρα Αμαλία Κρυπωτού, την κ. Τασία Κανελοπούλου, την κ. Κέλλυ Μιχαλακάκου, τον κ. Θεόδωρο Σερεμετάκη, τον κ. Βασίλειο Μηλιδώνη, τον κ. Παναγιώτη Φαρλέκα, τον κ. Κωνσταντίνο Γιάνναρη, την κ. Γιαννούλα Παπανικολάου, τον κ. Ιωάννη Σκουλή, τον κ. Δημήτριο Βεκράκο, τον κ. Στυλιανό Σουσάνη, τον κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο, τον κ. Θεόδωρο Γιαννακόπουλο, τον κ. Παναγιώτη Παναγόπουλο, τον κ. Νικόλαο Πετρουλή, τον π. Γεώργιο Σκοπαράντζο, τον π. Κωνσταντίνο Γρίβα, τον π. Ελευθέριο Καναβάρο και τον κινηματογραφιστή Κώστα Αϊβαλιώτη.
Ευχαριστούμε τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γερακίου, την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης (Κοκκινορράχης-Κλαδά-Αφυσσού), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταϋγέτης και τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Ασωπού για την ευλογημένη προσφορά τους σε γεύματα και τρόφιμα.
Τη Βιομηχανία Φρέσκων Χυμών ΒΙΟΦΡΕΣ Α.Ε., τον Πρόεδρο της κ. Χρήστο Παπαδημητρακόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή της κ. Γεώργιο Βαζένιο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Λακωνίας και τον Πρόεδρό του κ. Σπύρο Παπαδάκο, όπως και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και τον Διευθυντή της κ. Νικόλαο Μηλιάκο για την προσφορά τους σε χυμούς και τρόφιμα.
Ευχαριστούμε τις Ιερές Μονές Αγ. Τεσσαράκοντα Σπάρτης και Ζερμπίτσης και το Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων της Παναγίας της Πορταϊτισσας, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και τις Ενορίες: Μυστρά, Παρορίου, Τσεραμιού, Ασωπού, Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, Δαφνίου, Αγίας Ειρήνης Μαγούλας, Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, Ανωγείων, Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, Μεταμορφώσεως, Αφυσσού, Παπαδιανίκων, Αγγελώνος, Μυρτέας, Ξηροκαμπίου, Αγ. Νικολάου Σπάρτης, Τρύπης, Καλογωνιάς, Σελλασίας, Μονεμβασίας, Κλαδά, Κοκκινορράχης και τις ενορίες της Αρχιερατικής Επιτροπείας Νεαόπολεως.
Ευχαριστούμε, όλα τα ελαιοτριβεία και τα εργοστάσια τυποποίησης ελιών και λαδιού, που από τον χειμώνα που μας πέρασε έδωσαν λάδι και ελιές και στην κατασκήνωση μας, αλλά και σε όλα τα Ιδρύματα της Μητροπόλεως μας.
Ευχαριστούμε την επιχείρηση του κ. Στάθη Βαχαβιώλου και Ευσταθίας Καλαμαρά, τα συσκευαστήρια του κ. Χρήστου Παρασκευόπουλου, τα κρεοπωλεία των κ. Μανώλη Μπέμπη και Γεωργίου Σταμαδιάνου, το κατάστημα του κ. Παναγιώτου Φλώρου, το ζαχαροπλαστείο των Αδερφών Βέργαδου, το βενζινάδικο των κ. Γεωργίου Χριστάκου και Παναγιώτου Γαλάτα, το αρτοποιείο του κ. Θεοδόση Δρακουλάκου, το πτηνοτροφείο του κ. Παπαγιανόπουλου, την ταβέρνα του κ. Κώστα Σκοπαράντζου στα Πικουλιάνικα και τους καρπουζοπαραγωγούς του τέως Δήμου Φάριδος για την προσφορά τους σε τρόφιμα και είδη καθαριότητας.
Ευχαριστούμε τους γιατρούς της κατασκήνωσης μας κ. Σωκράτη Ρέβη, Ευθύμιο Κουερήνη και Ιωάννη Πασάκο.
Ευχαριστούμε τον τηλεοπτικό σταθμό « ΕΛΛΑΔΑ TV » και τον Διευθυντή του κ. Αντώνιο Φελούρη, την εφημερίδα « Παρατηρητής της Λακωνίας » και τον Διευθυντή της κ. Βασίλειο Αντωναράκο, την εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος» και την Διευθύντρια της κ. Χριστιάνα Χιώτη, τον ραδιοφωνικό σταθμό FLY και τον Διευθυντήν του κ. Λεωνίδα Καρβουνιάρη, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως μας και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Πολιτεία, τις ιστοσελίδες, Notospress.gr και τον διευθυντή της κ. Ηλία Μπόνο, Apela.gr και τον Διευθυντήν της κ. Ιωάννη Κωστιάννη, Report24 και τον υπεύθυνο της κ. Παυλάκο Ιωάννη, τα Λακωνικά Νέα.gr και την Ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, για την προβολή του πολυδιάστατου έργου της Κατασκηνώσεως μας.
Ευχαριστούμε και όλους τους γονείς που πρόσφεραν τρόφιμα στην Κατασκήνωσή μας και είναι πάρα πολλοί γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τους αναφέρουμε ονομαστικά.
Επίσης, ευγνώμονες ευχαριστίες οφείλουμε και στον κ. Γεώργιο Βαμβαλή, για την προσωπική εθελοντική του αρωγή και το ανύσταχτο ενδιαφέρον για την κατασκήνωση.
Ολοκληρώνοντας, ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας, σε όλους όσους προαναφέραμε και σε όσους παραλείψαμε, η Παναγία της Ταϋγέτης και ο προστάτης Άγιος των Κατασκηνώσεων μας Προφήτης Ηλίας που εορτάσαμε χθες, να τους χαρίζει υγεία, σωματική και πνευματική ώστε κάθε χρόνο να δίνουν την παρουσία τους στον ευλογημένο αυτό τόπο της Κατασκηνώσεως της Ταϋγέτης με το ενδιαφέρον τους και την προσφορά τους.
Ευχαριστώ.

Δείτε το βίντεο
>