29/03/2024

RSS

Εκδρομή Ενορίας Τσεραμιού σε Θεσσαλονίκη, Άγιο Παΐσιο, Βεργίνα και περίπλους Αγίου Όρους

20/07/2015

Μια άκρως πνευματικά ψυχωφέλιμη αλλά και ιστορικού ενδιαφέροντος εκδρομή στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποίησαν από τις 09 μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2015 οι ενορίτες του Τσεραμιού, με επικεφαλής τον εφημέριό τους π. Παναγιώτη Λάτση.

Συγκεκριμένα, την πρώτη κιόλας ημέρα, οι ενορίτες, πριν καταλύσουν και δειπνήσουν σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να βρεθούν στο ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή, να προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου, και να δεχτούν με την προσκύνησή τους αυτή την ευλογία του σύγχρονου αυτού Αγίου της Εκκλησίας μας.

DSC06199 DSC06253 DSC06435Τη δεύτερη ημέρα, άπαντες οι ενορίτες, αφού βρέθηκαν στην Ουρανούπολη, επιβιβάστηκαν σε ένα μικρό πλοιάριο για να κάνουν τον περίπλου του Αγίου Όρους, αντικρίζοντας από μακριά τις Ιερές Μονές Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρας, Γρηγορίου και Διονυσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του περίπλου, τόσο οι Έλληνες, όσο και οι Ρώσοι επιβάτες έλαβαν μεγάλη ευλογία από την προσκύνηση τμήματος του Τιμίου Σταυρού, της εικόνας του Ακαθίστου, της χειρός του Τιμίου Προδρόμου και της χειρός της Αγίας Παρασκευής, που μοναχοί από την Ιερά Μονή Διονυσίου έφεραν στο πλοιάριο για προσκύνηση.

Μετά το μεσημβρινό φαγητό στην Ουρανούπολη, οι ενορίτες του Τσεραμιού αναχώρησαν και πάλι για τη Θεσσαλονίκη, έχοντας ελεύθερο χρόνο και την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά την όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού.

DSC06498 DSC06514 DSC06731Η τρίτη ημέρα της εκδρομής ήταν αφιερωμένη στην όμορφη Θεσσαλονίκη και στα υπέροχα εκκλησιαστικά και ιστορικά αξιοθέατά της. Το πρωί, λοιπόν, της τρίτης ημέρας, οι ενορίτες του Τσεραμιού που έχουν έφορο και προστάτη τους τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο τον Μυροβλύτη, βρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, άκουσαν τα όσα ενδιαφέροντα τους είπε η ξεναγός τόσο για τον βίο του Αγίου, όσο και για την ιστορία του ναού, κατέβηκαν στην υπόγεια κρύπτη του Ναού όπου είδαν το σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος, προσκύνησαν τον τάφο του και έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία τους, έξωθεν του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

Κατόπιν επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας της πόλεως της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στην άνω πόλη της Θεσσαλονίκης για να θαυμάσουν από ψηλά την συμπρωτεύουσα και να βγάλουν από εκεί τις όμορφες και αναμνηστικές φωτογραφίες τους!

DSC06862 DSC06927 DSC07003Η ξενάγηση συνεχίστηκε με στάσεις τόσο στην αψίδα του Γαλέριου, όσο και στον Λευκό Πύργο, σημείο κατατεθέν για όλους τους τουρίστες της όμορφης αυτής πόλεως της Βορείου Ελλάδος.

Προς το τέλος της ξενάγησης, οι ενορίτες επισκέφθηκαν το πολύ αξιόλογο και πανέμορφο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο μπορεί κανείς να δει να ξετυλίγεται μπροστά του τόσο η βυζαντινή, όσο και η πρωτοχριστιανική ιστορία με τα ήθη, τα έθιμα, αλλά και τον τρόπο ζωής της κάθε εποχής, ενώ το βράδυ δείπνησαν σε μία παραδοσιακή ταβέρνα της Θεσσαλονίκης!

DSC07082 DSC07161 DSC07559Την τέταρτη και τελευταία ημέρα, άπαντες οι ενορίτες επισκέφθηκαν με ξεναγό το, επίσης αξιόλογο και προς τεκμηρίωση της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας, μουσείο της Βεργίνας, στο οποίο βρίσκεται τόσο ο τάφος του βασιλιά Φιλίππου του Β΄, όσο και ο τάφος του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρίγκιπα του θρόνου, Αλεξάνδρου του Δ΄.

Η άκρως επιτυχημένη εκδρομή της ενορίας του Τσεραμιού έκλεισε με ιδιαίτερες συγκινησιακές στιγμές κατά τη διάρκεια της επιστροφής, προ πάντων δε με όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις, οι οποίες θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην καρδιά και στην ψυχή των ενοριτών του Τσεραμιού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδρομή εδώ:

Κείμενο: Ενορία Τσεραμιού, Φωτογραφίες: Γ.Π.Λ, Σ.Τ.Α.