28/03/2024

RSS

Εγκάρδιες ευχές για τα 50 χρόνια ιερωσύνης του Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου

14/08/2014

046 038 057

Το πρωί της Τετάρτης 13 Αυγούστου 2014, στον Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας Σπάρτης, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Με την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας πήρε τον λόγο ο Πρωτοσυγκελεύων και εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού π. Γεώργιος Μπλάθρας, ο οποίος με αφορμή την συμπλήρωση 50 ετών ιερωσύνης του Ποιμενάρχη μας, μίλησε εμφανώς συγκινημένος για την γνωριμία τους όταν ακόμα ο Σεβασμιώτατος ήταν λαϊκός, το ήθος και το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του, το οποίο ευχήθηκε να συνεχίσει απρόσκοπτα για πολλά ακόμα χρόνια. Αναλυτικά ο π. Γέωργιος ανέφερε:

« Σεβασμιώτατε,

Είναι στιγμές στη ζωή του καθενός μας που ξεχωρίζουν. Στιγμές που οριοθετούν και σηματοδοτούν την επί γης πορεία μας. Στιγμές κατά τις οποίες η Πρόνοια του Θεού επιφυλάσσει για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό την ιδιαίτερη κλίση και χάρη της Ιερωσύνης.

Μια τέτοια χρονική στιγμή για την προσωπική σας ζωή είναι η σημερινή ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται πενήντα χρόνια Ιερωσύνης, αφού σαν σήμερα, Τετάρτη 13 Αυγούστου 1964, ημέρα που η Εκκλησία μας αποδίδει την μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, δεχθήκατε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και τοποτηρητή τότε της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας κυρό Ευστάθιο, στην ιστορική Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου, την προστάτιδα της γενέτειράς σας και της ευρύτερης περιοχής.

Θεωρώ τον εαυτόν μου ευτυχή, διότι από την Άνοιξη του έτους 1963, όταν ο καλός Θεός οδήγησε τα βήματά μου στην αγιοτόκο Μεσσηνία και στην Ιερά Μονή των Καλογραιών με Ηγουμένη την Φιλοθέη Γεννηματά και με νωπή τη μνήμη του πολυσεβάστου Ποιμενάρχη Μεσσηνίας αειμνήστου Χρυσοστόμου Δασκαλάκη, συνάντησα τον φερέλπιδα νέο θεολόγο Κωνσταντίνο Σπηλιώτη, λαϊκό ιεροκήρυκα και καθηγητή, και συνδέθηκα μαζί του με τον Ιερό Δεσμό της χριστιανικής φιλίας.

Σεβασμιώτατε,

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πεντηκονταετούς ιερατικής διακονίας – μια δεκαπενταετία καθηγητή και ιεροκήρυκα στην ορεινή Γορτυνία και τη Μεσσηνία και μία τριακονταπενταετία Αρχιερατικής ποιμαντορίας στη Μητρόπολή μας, οι εφημέριοι του Ιερού ναού, οι εκκλησιαστικοί σύμβουλοι και οι ενορίτες του καθεδρικού Μητροπολιτικού Ιερού ναού της πόλεως μας, σας προσφέρουμε ένα δώρο με ιδιαίτερο νόημα και σημασία: Βακτηρία και ράβδος της ανυστάκτου ποιμαντικής μέριμνάς σας ως Αρχιερέας. Ράβδος υπακοής, παραμυθίας και παιδαγωγικής χειραγωγίας, στην συνεχή ανοδική χριστιανική πορεία των ανθρώπων, που επιστέγασμά της είναι ο Σταυρός και η Ανάσταση κατά το Γραφικόν:

« ‘’Ράβδος εἰς τῦπον τοῦ Μυστηρίου (τῆς Ἱεροσύνης) παραλαμβάνεται τῶ βλαστῳ γάρ προκρίνει τόν Ἱερέα, τῆ στειρευοῦσι δέ πρώην Ἐκκλησία νῦν ἐξήνθησε, ξῦλον Σταυροῦ εἰς κράτος καί στερέωμα’’.

Από καρδιάς ευχόμεθα, Σεβασμιώτατε, μακροημέρευσιν επ’ αγαθώ της Ιεράς Μητροπόλεως μας και της καθ’ όλης Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Ευσταθίου του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της αγιωτάτης και θεοφρουρήτου Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, ημών δε πατρός και Ποιμενάρχου, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ!».

Ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε αρχικά τον π. Γεώργιο για τα συγκινητικά λόγια του. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Πανάγαθο Θεό για τα 50 αυτά χρόνια που μπόρεσε να προσφέρει μέσω της ιερωσύνης, ενώ τόνισε ότι για να αξιοποιήσουμε τον χρόνο της ζωής μας, που φεύγει πολύ γρήγορα, θα πρέπει να λειτουργούμε με γνώμονα την αγάπη προς το Θεό και τον συνάνθρωπο, να έχουμε μέσα μας τον Χριστό και μάνα μας της Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα στο Επισκοπείο, όπου οι κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες του Σεβασμιωτάτου εκπροσωπούμενοι από τον εφημέριο του Ι.Ν Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης π. Σεραφείμ Κοσμά, του πρόσφεραν ως συμβολικό δώρο ένα επιγονάτιο συνοδευόμενο με τις ευχές τους για μακροημέρευση, υγεία και πνευματική διαύγεια. Στον σύντομο λόγο του ο π. Σεραφείμ ανέφερε τα κάτωθι:

«Κύκλῳ τῆς τραπέζης Σου, ὡς στελέχη βλέπων τὰ ἔκγονά σου, χαῖρε εὐφραίνου, προσάγων ταῦτα τῷ Χριστῷ, ποιμενάρχα».

Σεβασμιώτατε πάτερ καὶ δέσποτα,

Δόξα καὶ αἴνεσις πρέπει τῷ Ἁγίῳ Τριαδικῷ Θεῷ, ὁ Ὁποῖος μᾶς συνήθροισε κατὰ τὴν σήμερον, ἅπαντες ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τὸ 023αὐτὸ, ἐπὶ τῇ ἐπετείῳ τοῦ ἀργυροῦ ἰωβηλαίου τῆς ἱερωσύνης Σας. Μὲ τὴν εὐδοκία τοῦ ἀρχηγοῦ καὶ δομήτορος τῆς Ἐκκλησίας συμπληρώνετε σήμερα 50 ἔτη ἱερωσύνης.

Ἑορτάζει κατὰ τὴν σήμερον ὁ ἀρχιερεὺς καὶ συνεορτάζουν ἱερεῖς, διάκονοι καὶ λαϊκοί. Χαίρει ὁ πατὴρ καὶ συγχαίρουν τὰ τέκνα. Εὐφραίνεται ὁ ποιμὴν καὶ συνευφραίνεται τὸ ποίμνιον. Ὅλη ἡ τοπικὴ Ἐκκλησία ταυτίζεται μετὰ τοῦ πρώτου, τοῦ ἱσταμένου «εἰς τύπον καὶ τόπον Χριστοῦ» λειτουργοῦντος. Ἅπαντες ταυτιζόμεθα μετὰ τοῦ προσώπου Σας, ὡς φορέως ἑνότητος, ἀφοῦ κατὰ τὸν Θεοφόρον Ἰγνάτιο, «Ὅσοι Θεοῦ εἰσίν καὶ Ἰησοῦ Χριστοῦ, οὗτοι μετὰ τοῦ ἐπισκόπου εἰσίν».

Πέραν ὅμως τῆς θεσμικῆς ἐπιταγῆς, οἱ ὦδε κατὰ τὴν σήμερον ἑστῶτες τιμοῦμε πρωτίστως τὸ πρόσωπο. Ἐνθυμούμεθα τὶς εὐεργεσίες, ἀπαριθμοῦμε τὰ χαρίσματα καὶ προσμετροῦμε τὴν ἀγάπην Σας πρὸς ἕναν ἕκαστον ἐξ ἡμῶν. Δι’ ὅλους ἐμᾶς, Σεβασμιώτατε, εἶσθε ὄλα αὐτα τά ἔτη ὁ ἀρχιερεύς, ὁ λειτουργός, ὁ διδάσκαλος, τὸ πρότυπο, ὁ πατέρας, ὁ σύμβουλος, ὁ ἐπιστηριγμός. Εἶσθε ὁ ποιμὴν ὅστις, μιμούμενος κατὰ πάντα καὶ διὰ πάντα τὸν πρῶτον ποιμένα, δὲν φείδεσθε κόπων καὶ μόχθων ἄρων ἐπὶ τῶν ὤμων σας ἕναν ἕκαστον ἐκ τοῦ ποιμνίου προσάγων αὐτὸν εἰς νομὰς σωτηρίους. Πρὸς τοῦτο, ἅπαντες οἱ ὑπάλληλοι τῆς ἱερᾶς Μητροπόλεως, κληρικοὶ καὶ λαϊκοί, Σᾶς προσφέρουμε τοῦτο τὸ ἐπιγονάτιον, δῶρον εὐτελὲς καὶ μικρὸ συγκρινόμενο μετὰ τοῦ μεγέθους τῆς ἀγάπης Σας, μὰ συμβολικό. Σᾶς ἐπιδίδουμε τὸ λέντιον τῆς διακονίας, ὥστε ἐπὶ πλεῖστα ἔτη νὰ συνεχίσετε ἀόκνως νὰ διακονεῖτε τὴν τοπικὴν Ἐκκλησίαν. Καὶ τὸ λέντιον αὐτὸ φέρει τὴν παράστασιν τοῦ καλοῦ Ποιμένος, Ἐκείνου ποὺ πάντοτε ὑπῆρξε τὸ πρότυπο καὶ ὁ ὁδηγὸς τῆς διαποιμάνσεώς Σας.

Ἔτη πολλά, Σεβασμιώτατε. Ἐκ βάθους καρδίας εὐχόμεθα νὰ ἀξιωθοῦμε νὰ ἑορτάσουμε καὶ τό χρυσοῦν ἰωβηλαῖον!».

Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουλκάνου Μεσσηνίας, προκειμένου να προσευχηθεί στη Μονή της μετανοίας του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ημέρα της μοναχικής του κουράς. Η κουρά του Σεβασμιωτάτου κ. Ευσταθίου είχε γίνει από τον τότε τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρό Ευστάθιο, στις 12 Αυγούστου 1964.

Πλήθος πιστών κατέκλυσε την Ιερά Μονή Βουλκάνου για να τιμήσει τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας και να παρακολουθήσει τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του ιδίου. Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος εξήρε στο λόγο του την προσωπικότητα και το έργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, χαρακτηρίζοντάς τον αδάμαντα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα, του ευχήθηκε αδελφικά τα έτη του να είναι πολλά, πολύκαρπα κι ευλογημένα. Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την υποδοχή και τα θερμά του λόγια και ζήτησε να τον περιλαμβάνει στις αρχιερατικές του  προσευχές.

030024

026 008