29/03/2024

RSS

Εκδημία Πρωτ. Ιωάννη Ψαθά

23/05/2014

π. ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΘΑΣΣε ηλικία 80 ετών απεβίωσε τη Τρίτη 20 Μαΐου 2014 ο μακαριστός εφημέριος Λογγανίκου Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ψαθάς. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε την επόμενη ημέρα, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία Λογγανίκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας εκθείασε το ήθος, την προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη -δομημένη με τα xριστιανικά ιδεώδη- οικογένειά του ευχόμενος υγεία και προκοπή.

Ο αοίδιμος π. Ιωάννης Ψαθάς, του Παναγιώτη και της Φλώρας, γεννήθηκε στην Αγόριανη το 1934. Ενυμφεύθη στις 27 Αυγούστου 1961, στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Σπάρτης, τη Χαρίκλεια Γεωργακάκη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη, τη Φλώρα και τρεις υιούς, τον Παναγιώτη, τον Δημήτριο και τον Χρήστο.

Αποφοίτησε από το Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Καλαμάτας. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 2 Οκτωβρίου 1962 στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελίστριας Σπάρτης και Πρεσβύτερος στις 4 Δεκεμβρίου 1962 στο Καστρί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Κυπριανό. Υπηρέτησε 14 χρόνια ως εφημέριος της Ενορίας Κυπαρισσίου Πελλάνης και στη συνέχεια απεσπάσθη στην Ενορία Λογγανίκου, την οποία υπηρέτησε με συνέπεια και αγάπη επί 38 συναπτά έτη.

Στις 3 Αυγούστου 2005, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος του απένειμε το οφίκκιο του οικονόμου και στις 20 Ιουλίου 2009 του απένειμε το οφίκκιο του πρωτοπρεσβύτερου, αναγνωρίζοντας την πολυετή, ευδόκιμη και καρποφόρα για το χριστεπώνυμο πλήρωμα ιερατική διακονία του μεταστάντος. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.