29/03/2024

RSS

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

29/10/2012

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, οι κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου σε συνεργασία με τον εφημέριο Παλαιοπαναγιάς π. Παναγιώτη Ξηρόδημα διοργάνωσαν μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Μακρυνού στα Μέγαρα καθώς επίσης και στην Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας.

Η αναχώρηση με πούλμαν πραγματοποιήθηκε στις 6.30 το πρωί από την πλατεία της Παλαιοπαναγιάς με πρώτο σταθμό την γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου η οποία βρισκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την όμορφη πόλη των Μεγάρων. Η διαδρομή από τα Μέγαρα ως την Ιερά Μονή ήταν συγκλονιστική. Το βαθύ γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου από την μια και οι ατέλειωτοι ελαιώνες από την άλλη συνέθεταν το σκηνικό της διαδρομής.

Στους πρόποδες των Γερανείων, σε πευκόφυτη πλαγιά, ορθώνεται σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού. Η Μονή ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνας. Η προσωνυμία «Μακρυνός» με Υ, λέγεται ότι δόθηκε στη Μονή σε αντιδιαστολή προς τους άλλους Ναούς του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκονται πλησίον των Μεγάρων. Ήδη την επωνυμία αυτή τη συναντάμε από το 1754, σε χειρόγραφη αφιέρωση ενός Ευαγγελίου.

Ekdr.Palaiopanagias 10Ekdr.Palaiopanagias 11Ekdr.Palaiopanagias 12Η ιστορία της σύστασης της Μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η διαχρονική όμως ευλάβεια του Μεγαρικού λαού προς τον Άγιο Ιωάννη έχει διασώσει θρύλους και παραδόσεις για την ίδρυσή της. Η ιστορία της Ιεράς Μονής δεν κατοχυρώνεται από γραπτές μαρτυρίες ή άλλες ιστορικές πηγές, καθώς το Αρχείο του παλαίφατου μοναστηριού μαζί με όλα τα κτίσματα και τους θησαυρούς του χάθηκαν σε ισχυρό σεισμό.  Η Ιερά Μονή αριθμεί περί τις 70 μοναχές.

Αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους της φιλόξενης αυτής Μονής και δεχθήκαμε το κέρασμα  μας από τις μοναχές, ξεκινήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας γεμάτοι από πνευματική χαρά και έχοντας πάρει μεγάλη δύναμη και ευλογία από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομμο.

Επόμενος σταθμός η Ιερά γυναικεία Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι.

Σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από το Λουτράκι και σε υψόμετρο 700 μ. στα Γεράνεια όρη σε μια εξαισια τοποθεσία με απέραντη θέα βρίσκεται η μονή του Οσίου Παταπίου που χτίστηκε το 1952.

Στο σπήλαιο του Αγίου Παταπίου φυλάσσεται σε λάρνακα το άγιο λείψανό του, δηλαδή το άφθαρτο σώμα του, καλυμμένο με ράσο (το οποίο αλλάζει ετησίως στην εορτή του). Το σκήνωμα του Αγίου είναι ανέγγιχτο. Επίσης στο σπήλαιο υπάρχουν Βυζαντινές αγιογραφίες (συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Παταπίου και της Αγίας Υπομονής) από άγνωστους αγιογράφους, κατασκευασμένες πιθανώς τον 15ο αιώνα μ.Χ. Επίσης υπάρχει πηγή με αγίασμα, παρακείμενα του σπηλαίου του Αγίου.

Ekdr.Palaiopanagias 13Ekdr.Palaiopanagias 14Ekdr.Palaiopanagias 15Στη μονή του Αγίου Παταπίου δεσπόζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Mέσα στην εκκλησία αυτή υπάρχει στο κέντρο η εικόνα του αγίου που εορτάζει τη συγκεκριμένη ημέρα. Δεξιά είναι η εικόνα του Αγίου Παταπίου και δίπλα της, στον τοίχο, η μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας. Αριστερά η εικόνα της Αγίας Υπομονής και παρακείμενα στον τοίχο η εικόνα του Αγίου Παταπίου (μαζί με την Αγία Υπομονή και τον Άγιο Νίκωνα τον Νέο), στην βάση της οποίας φυλάσσεται η τιμία κεφαλή (αγία κάρα) της Αγίας Υπομονής και επίσης τμήμα λειψάνου του Αγίου Νίκωνα του Νέου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγία Υπομονή ήταν η μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου), η βασίλισσα Augusta Ελένη Παλαιολόγου η οποία αργότερα έγινε καλόγρια. Όταν κοιμήθηκε (πέθανε) ανακηρύχθηκε σε αγία. Η μονή διατηρεί επίσης πλούσια βιβλιοθήκη.

Η μνήμη του Αγίου Παταπίου εορτάζεται στις 8 Δεκεμβρίου (η βασική εορτή της μνήμης του), και επίσης την Τρίτη της Διακαινήσιμου (Τρίτη του Πάσχα) ως ανάμνηση της ημέρας εύρεσης του λειψάνου του. Η τιμία κάρα της Αγίας Υπομονής φυλάσσεται και αυτή στο μοναστήρι του Αγίου Παταπίου

Αφού ξεναγηθήκαμε, αναχωρήσαμε παίρνωντας όλοι μεγάλη ευλογία από το λείψανο του οσίου, για τον επόμενο σταθμό μας την πανέμορφη πόλη του Λουτρακίου, όπου απολαύσαμε το γεύμα μας και τον καφέ μας στην παραλία της πόλης.

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας φθάσαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας την Παλαιοπαναγιά γεμάτοι όμορφες αναμνήσεις και δυναμωμένοι πνευματικά από την προσκυνηματική εκδρομή μας, δίνοντας την υπόσχεση η επόμενη εκδρομή μας να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.