17/11/2018

RSS

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΤΗΣ

10/08/2012

Οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης στην Ταϋγέτη,  είναι ένας καταξιωμένος θεσμός στον τόπο μας με πολύχρονη παράδοση και σημαντική επιτυχία και προσφορά στους νέους της περιοχής μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν κοντά στο Θεό, να χαρούν το βουνό, το παιχνίδι, την ψυχαγωγία, την περιπέτεια. Επιπλέον, μέσα σε ένα φιλόξενο περιβάλλον που  εμπνέεται από χριστιανική αγάπη τα παιδιά μας βιώνουν τη φιλία, την ομαδική ζωή και την αδελφική συναναστροφή,  συνεργάζονται και συμβιώνουν με πρόσωπα άγνωστα σε αυτά μέχρι χθες, αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τα χαρίσματά τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους η Ιερά Μητρόπολή μας δίνει κάθε χρόνο έναν επίπονο αγώνα,  για να κρατήσει ανοιχτή την Κατασκήνωσή μας και να φιλοξενήσει 400 παιδιά, ειδικά σε μια εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες είναι πολλές. Όμως, με πολλή ευαισθησία και  ασυνήθιστο ενδιαφέρον και εφέτος, πολλοί συνάνθρωποί μας μάς συμπαραστάθηκαν, συνεισφέροντας στα πολλά έξοδα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του πολλαπλώς ωφέλιμου θεσμού.

Επομένως, νιώθουμε επιτακτικό το χρέος να εκφράσουμε τα ευγνώμονα αισθήματά μας προς:

 • Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ, ο οποίος  ανελλιπώς  επισκεπτόταν τα παιδιά και συζητούσε μαζί τους τα προβλήματά  τους και τις απορίες τους και αγωνιούσε καθημερινά για την σωστή λειτουργία των κατασκηνώσεών μας.
 • Το Κ.Ε.Ε.Μ. Σπάρτης και το Διοικητή του, ταξίαρχο κ. Αθανάσιο Σαπουντζή, για την πολύτιμη ενίσχυση των Κατασκηνώσεών μας.
 • Την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα.
 • Τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Σταύρο Αργειτάκο.
 • Τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Σπαρτιατών και ειδικότερα τον Πρόεδρο του κ. Λεωνίδα Καράντζαλη και τον Αντιπρόεδρο του κ. Νικὀλαο Ορφανό.
 • Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, τον Δήμαρχο Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη, τον Αντιδήμαρχο τέως Δήμου Ασωπού κ. Ιωάννη Σουρλά, τον Αντιδήμαρχο του τέως Δήμου Μυστρά κ. Ιωάννην Καρμοίρη, τον Τοπικό Πρόεδρο Μυστρά κ. Δημήτριο Σκρουμπέλο και τον Αντιδήμαρχο του τέως Δήμου Φάριδος κ. Νικήτα Βλάχο.
 • Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Κανελλάκη, την κ. Πολυτίμη Αλεξανδρίδη Πολυχρονάκου, τον κ. Ηλία Κορομηλά, τον κ. Σταύρο Γιατράκο, τον κ. Μιχαήλ Μανωλάκο, τον κ. Πέτρο Κουρμπάκη, τον κ. Αναστάσιο Κοκκίνη, τους ιατρούς κ. Νικόλαο Ζαραφωνίτη και Λάζαρο Σκάγκο, τον κ. Γεώργιο Κοντό, τον κ. Γεώργιο Κόλια, τον κ. Γεώργιο Σταθόπουλο, την κ. Μαρία Μαρκοπούλου, τον κ. Κωνσταντίνο Αγγάνη, τους κ. Σωτήρη και Γιαννούλα Καρούνου, τον κ. Κωνσταντίνο Ζιόβα, τους αδερφούς Βασιλείου Ορφανού, την κ. Μαρία Καρούνου, τον κ. Χρυσοβαλάντη Φικιώρη, τον κ. Παναγιώτη Αγγελάκο και το συγκρότημα του, την κ. Ιωάννα Δημητρακάκη, τον π. Ιωάννη Μιχαλόπουλο, τον π. Γεράσιμο Πετρολέκα και τον π. Ανδρέα Κόνιαρη  για την πολυσχιδή συνδρομή τους.
 • Ακόμη ευγνωμονούμε το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και ιδιαιτέρως την κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου, το Επιμελητήριο Λακωνίας και τον Πρόεδρο του κ. Κωνσταντίνο Πανδή, την ΔΕΗ Σπάρτης και τον Διευθυντή της κ. Ιωάννη Σάσσαλο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, τον Εμπορικό Σύλλογο Σκάλας και την πρόεδρό του κ. Γιάννα Χριστάκου, το Κέντρο Πρόληψης και Ενημέρωσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Λακωνίας, τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Γερακίου,  τον Σύλλογο Γονέων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ταϋγέτης, την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι» και τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης για την ευλογημένη προσφορά τους.
 • Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Λακωνίας και τον Πρόεδρό του κ. Σπύρο Παπαδάκο, τη Βιομηχανία Φρέσκων Χυμών ΒΙΟΦΡΕΣ Α.Ε., τον Πρόεδρο της κ. Χρήστο Παπαδημητρακὀπουλο και τον Γενικό Διευθυντή της κ. Γεώργιο Βαζένιο, όπως και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και το Διευθυντή της κ. Νικόλαο Μηλιάκο για την προσφορά τους σε χυμούς και τρόφιμα.
 • Ευχαριστούμε την Ιερά Μονή Αγ. Τεσσαράκοντα Σπάρτης, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία και τις Ενορίες: Παπαδιανίκων, Λευκοχώματος, Ασωπού, Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, Φοινικίου, Αγίου Δημητρίου Ζάρακος, Δαφνίου, Τρύπης, Αγίας Ειρήνης Μαγούλας, Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, Καλογωνιάς, Ανωγείων, Σελλασίας, Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης, Μεταμορφώσεως, Μυρτέας, Ξηροκαμπίου, Σκάλας, Αγ. Νικολάου Σπάρτης, Νεαπόλεως,  Αφυσσού, Κλαδά και  Κοκκινορράχης.
 • Ευχαριστούμε για την προσφορά τους σε κηπευτικά τα συσκευαστήρια του κ. Χρήστου Παρασκευόπουλου, τα εργοστάσια τυποποίησης λαδιού του κ. Παναγιώτη Παναγιωτακάκου, τους Ελαιώνες Σακελαροπούλου και Σεφερλή, την εταιρία Άνοδος ΕΠΕ, το φαρμακείο της κ. Μαρίας Αρφάνη, τα κρεοπωλεία των κ.κ. Μανώλη Μπέμπη, Γεωργίου Σταμαδιάνου, Γεωργίου Γεωργακόπουλου και το ζαχαροπλαστείο των Αδερφών Βέργαδου, το οινοποιείο του κ. Γεωργίου Θεωδορακάκου, το τυροκομείο του κ. Γεράσιμου Καλιακούδη, το αρτοποιείο του κ. Θεοδοσίου Δρακουλάκου, τους καρπουζοπαραγωγούς του τέως Δήμου Φάριδος.
 • Ευχαριστούμε  τον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΛΛΑΔΑ TV» και τον Διευθυντή του κ. Αντώνιο Φελούρη, την εφημερίδα «Παρατηρητής της Λακωνίας» και τον Διευθυντή της κ. Βασίλειο Αντωναράκο, την εφημερίδα «Λακωνικός Τύπος» και την Διευθύντρια της κ. Χριστιάνα Χιώτη, τις ιστοσελίδες, Notospress.gr και τον Διευθυντή της κ. Ηλία Μπόνο, Apela.gr και τον Διευθυντήν της κ. Ιωάννη Κωστιάννη, για την προβολή του πολυδιάστατου έργου της Κατασκηνώσεως μας.
 • Ευχαριστούμε και όλους τους γονείς που πρόσφεραν τρόφιμα στην Κατασκήνωσή μας και είναι  πάρα πολλοί  γι’ αυτό και είναι δύσκολο να  τους αναφέρουμε ονομαστικά.
 • Τέλος ευχαριστούμε τους συνεργάτες της Κατασκηνώσεώς μας, τους υπεύθυνους Ιερείς των περιόδων π. Νικόλαο Τσέτσεκα, π. Γεώργιο Λάτση, π. Θεόφιλο Μαντζαβράκο, π. Συμεών Παπαγεωργίου, τους αρχηγούς π. Ευστάθιο Πορφύρη, Ευάγγελο Θεοδώρου, πρεσβυτέρα Αικατερίνη Χούλη και Μαριάννα Λάτση, καθώς και  τους υπαρχηγούς, τους ομαδάρχες,  τις ομαδάρχισσες και τις  μαγείρισσες. Τους ιατρούς της Κατασκήνωσής μας κ. Σωκράτη Ρέβη και κ. Σεμίραμι Ζακάκη, τους Μουσικούς Χρύσα Μάνδρου και Βούκλιζα Ιωάννη, τη γυμνάστρια Χριστίνα Τσιούλου. Επίσης, ευγνώμονες ευχαριστίες οφείλουμε και στον κ. Γεώργιο Βαμβαλή, για την προσωπική εθελοντική του  αρωγή και στον π. Θεόδωρο Χάρακα για τεχνικά προβλήματα που έλυνε στην κατασκήνωση.

Πολλές φορές έχουμε θέσει την ερώτηση αν αξίζουν τόσες θυσίες και τόσα χρήματα για τη συντήρηση των κατασκηνώσεων μας. Η απάντηση πάντα είναι καταφατική. Την αξία των κατασκηνώσεων τη βλέπουμε στο πόσο οι κατασκηνωτές ωφελήθηκαν βιωματικά. Αξίζουν θερμές προσευχές οι χριστιανικές κατασκηνώσεις μας. Αξίζουν και θερμή οικονομική ενίσχυση, για να συνεχίζουν την ύπαρξή τους. Η κατασκήνωση της Ταϋγέτης θα εξακολουθήσει να διαπλάθει χαρακτήρες σύμφωνα με το χριστιανικό πρότυπο. Με μπροστάρη και καθοδηγητή το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας θα συνεχίσουμε την εργώδη προσπάθειά μας. Σας ευχαριστούμε.