29/03/2024

RSS

Προσκυνηματική εκδρομή των Κατηχητικών Σχολείων Σελλασίας & Ελίκας

02/05/2012

Μια ακόμη  πολλαπλώς ωφέλιμη κοινή δραστηριότητα με τη χάρη του Θεού κατέγραψαν στο ενεργητικό τους το Κατηχητικό σχολείο της ενορίας μας και της ενορίας Αγίου Χαραλάμπους Ελίκας. Πιο συγκεκριμένα, στις 21 Απριλίου 2012 με τη φροντίδα των εφημερίων τους, π. Μιχαήλ Χαραμή και π. Νικολάου Τσέτσεκα, τα παιδιά, συνοδευόμενα και από γονείς, πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στο γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο “Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ” “Μαψού” Κορινθίας. Με ευλάβεια παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ιερού  κοινοβίου, γεγονός που σε συνδυασμό με την ηρεμία και την ευλογία του χώρου προσέδωσε αγαλλίαση και ανάταση στις ψυχές των προσκυνητών. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή εκ μέρους των σεβαστών μοναζουσών, που συνδυάστηκε και με άκρως κατατοπιστική ξενάγηση στους χώρους του μοναστηριού.

DSCN1904DSCN1980DSCN1993Έπειτα η πολυμελής ομάδα των προσκυνητών πραγματοποίησε τον διάπλου του Ισθμού και όλοι  μπόρεσαν να θαυμάσουν  από κάθε οπτική γωνία το ιδιαίτερα σημαντικό τεχνικό επίτευγμα της διώρυγας της Κορίνθου. Η όμορφη πόλη του Λουτρακίου πρόσφερε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες για ένα σύντομο γεύμα, συζήτηση  και μία ανάπαυλα δίπλα στη θάλασσα.

Η συλλογική ημερήσια εξόρμηση επισφραγίστηκε με επίσκεψη στη γυναικεία Ιερά Μονή του οσίου Παταπίου, που δεσπόζει στα Γεράνεια Όρη πλησίον του Λουτρακίου.  Στο σπήλαιο φυλάσσεται σε λάρνακα το τίμιο λείψανό του, δηλαδή το άφθαρτο σώμα του, που είναι ανέγγιχτο. Ακόμη, υπάρχει πηγή με αγίασμα, παρακείμενα του σπηλαίου αυτού. Στη Μονή του Αγίου Παταπίου κεντρική θέση κατέχει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μέσα στην οποία υπάρχει και η εικόνα της Αγίας Υπομονής, που  προνοία του  Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ευσταθίου έχει ενταχθεί στην ευρύτατη χορεία των Λακώνων Αγίων. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Αγία Υπομονή ήταν η μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (δεσπότη του Μυστρά και τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου), η βασίλισσα (Augusta) Ελένη Παλαιολογίνα, η οποία αργότερα εκάρη μοναχή. Όταν εξεδήμησε, ανακηρύχθηκε αγία. Η τιμία κάρα της φυλάσσεται στο μοναστήρι του Αγίου Παταπίου. Η μονή αυτή διατηρεί, επίσης, πλούσια βιβλιοθήκη.

DSCN196122DSC01915Οι προσκυνητές, έχοντας αποκομίσει αξιόλογες εμπειρίες και ανεφοδιαστεί πνευματικά, επέστρεψαν το εσπέρας στις έδρες τους. Ως κατευόδιο θερμές ευχαριστίες απηύθυναν οι Ιερείς στους συμμετέχοντες και σε όλους εκείνους που κοπίασαν για να υλοποιηθεί η εκδήλωση, ευχήθηκαν δε και στο μέλλον να επιτρέψει ο Θεός τέτοιες  δραστηριότητες.

Δείτε τον διάπλου που έκαναν οι δύο ενορίες στον Ισθμό της Κορίνθου, πατώντας εδώ.

Πηγή: AgiaTriadaSell.blogspot.com