09/12/2018

RSS

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

02/04/2012

Με θρησκευτική  ευλάβεια και μεγάλη προσέλευση πιστών ετελέσθη την Κυριακή Ε΄ Νηστειών, 1η Απριλίου 2012, κατά τα ειωθότα, στον Ι. Ναό Οσίου Νίκωνος ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της διανυόμενης Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

PICT3PICT2

Ο σεπτός οιακοστρόφος της τοπικής ολκάδος, απευθυνόμενος με ενάργεια και αμεσότητα στο εκκλησίασμα, σκιαγράφησε την προσωπικότητα της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τη μνήμη της οποίας η Εκκλησία μας γιόρτασε την ίδια ημέρα, και τόνισε την ανάγκη μίμησης του βίου της μετά τη μετάνοιά της. Ακολούθως, βράβευσε πέντε συλλογικούς φορείς για την πολύτιμη προσφορά τους στην κοινωνία.

PICT5

PICT4Πρώτα, απένειμε τον έπαινο της τοπικής μας Εκκλησίας στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης  Μυστρά, που εδρεύει στον Καραβά και έχει 21 παιδιά ηλικίας από 15 έως 23 ετών.  Το βραβείο παρέλαβε η Διευθύντρια κ. Άννα Σωπιάδου.

PICT6

Ο δεύτερος φορέας πού τιμήθηκε είναι το Ειδικό Νηπιαγωγείο Σπάρτης, που λειτουργεί στο Συκαράκι. Το τιμητικό δίπλωμα επιδόθηκε στη Διευθύντρια κ. Ελισσάβετ-Ειρήνη Χριστάτου.

PICT7Έπειτα, βραβεύτηκε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης στο οποίο φοιτούν 20 παιδιά ηλικίας από 7 έως 14 ετών.  Η Διευθύντρια αυτού κ. Σοφία Παινέση*, εκ μέρους και των 3 τιμηθέντων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θερμά ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για την αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελείται στα ειδικά Σχολεία του δήμου  Σπάρτης και με αυτόν το συμβολικό τρόπο.

PICT9PICT8Ο τέταρτος φορέας που έλαβε τον έπαινο της Ι. Μητροπόλεώς μας είναι το Σωματείο Α.Μ.Ε.Α Λακωνίας, το οποίο σημειωτέον απαρτίζεται από 300 μέλη. Η Πρόεδρός του κ. Σταυρούλα Αριδά, στην οποία ενεχειρίσθη  το τιμητικό δίπλωμα, εγκάρδια ευχαρίστησε το Σεβ. Ποιμενάρχη μας, διότι διαρκώς και με αγάπη συμπαρίσταται στον ακανθώδη αγώνα των ανθρώπων με αναπηρία να ενταχθούν παραγωγικά στην κοινωνία μας.

PICT10Η τελετή της βράβευσης ολοκληρώθηκε με το Σύλλογο Νεφροπαθών Σπάρτης και Φίλων που βρίσκεται στη φάση της θεσμικής σύστασης. Τον έπαινο έλαβε ο κ. Αντώνιος Βλαχονικολός**, ο οποίος ευχαρίστησε πηγαία τον προεστώτα της τοπικής Εκκλησίας.

PICT11

Με τις ανωτέρω βραβεύσεις η Εκκλησία μας έδειξε ότι βρίσκεται πάντα δίπλα σε κάθε άνθρωπο που πονά  και αποτελεί γι΄ αυτόν ένα στήριγμα σταθερό και  ένα καταφύγιο ασφαλές.

Ευθύς μετά την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος ως ευλογία και αντίδωρο επέδωσε σε κάθε πιστό ένα ψυχωφελές βιβλίο, αναγκαίο στη συγκεχυμένη και άγονη πνευματικά εποχή μας.PICT12

PICT1

PICT13

——————————————————————————————————————————————————————————————————————–

* Η ομιλία, όπως μας εστάλη, από την Αν. Διευθύντρια του Ειδικού Δημ.  Σχολείου Σπάρτης, κ. Σοφία Παινέση.

Σεβασμιότατε

Εκ μέρους των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων του Ειδικού Νηπιαγωγείου Σπάρτης, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και  Κατάρτισης,  θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία σας αυτή να βραβεύεται φορείς, συλλόγους ή άτομα για την προσφορά τους στην κοινωνία.

Μας τιμάει ιδιαίτερα που φέτος επιλέξατε εμάς και σας ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτό. Εμείς γνωρίζουμε και προσωπικά την ευαισθησία σας και την συμπαράστασή σας στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο θεσμός της Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα δεν έχει μεγάλη ιστορία. Συστηματικά ξεκίνησε τη δεκαετία του 70. Στην πόλη μας λειτούργησε πρώτα το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το 2002, ακολούθησε το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο το σχολικό έτος 2004-05 και πριν τρία χρόνια και το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Με την ίδρυση αυτών των σχολικών μονάδων, αντιμετωπίστηκε ένα σοβαρό πρόβλημα για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα έμεναν στο σπίτι, αφού τα άλλα σχολικά πλαίσια δεν μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένη εκπαίδευση στα παιδιά με τις συγκεκριμένες δυσκολίες.

Είναι λοιπόν χρέος της πολιτείας να παρέχει ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά για να μπορούν να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, ιδρύοντας κατάλληλα σχολεία και στελεχώνοντας τα με εξειδικευμένο προσωπικό, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο που καλείται να επιτελέσει.

Η κοινωνία από την πλευρά της οφείλει να αποδέχεται, να σέβεται και να διευκολύνει τα άτομα που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε μορφής δυσκολία ή ιδιαιτερότητα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι όλοι εμείς που εργαζόμαστε στο χώρο της ειδικής αγωγής πιστεύουμε ότι κάνουμε το αυτονόητο, αυτό δηλαδή  που όλοι οφείλουμε να κάνουμε.

Κι ας έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι μας, είμαστε εν δυνάμει άτομα με ειδικές ανάγκες, γιατί κανένας μας δεν γνωρίζει το αύριο και τι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει.

Σεβασμιότατε σας ευχαριστούμε και πάλι και σας παρακαλούμε να προσεύχεστε για τους μαθητές μας, τους γονείς τους και για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να μας δίνει ο  Θεός δύναμη και χάρη για το έργο που μας έχει ανατεθεί.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————–

** Η ομιλία, όπως μας εστάλη, από τον κ. Αντώνιο Βλαχονικολό.

Σεβασμιώτατε,

Η υπέρτατη τιμή που μας κάνει η ημετέρα εκκλησία, αποτελεί για μας πηγή ζωντανού ύδατος. Και όχι του ύδατος που η ασθένειά μας μας στερεί, αλλά του αληθινού. Του νερού της ζωής. Του νερού που ξεδιψάει τις ψυχές μας. Η αγάπη και η στοργή με την οποία μας περιβάλλετε, είναι για μας σαν τις φτερούγες των αγγέλων. Η παρουσία σας δίπλα μας, είναι παρουσία Θεού.

Εκ μέρους των μελών του Συλλόγου Νεφροπαθών Σπάρτης και φίλων, του οποίου ιδρυτικό και προεξέχον μέλος είναι και η Αγιότητά σας, δεχτείτε τις ταπεινές μας ευχαριστίες.